skip to content

Mihai Eminescu, romanul absolut

Mihai Eminescu, romanul absolut din Lucian Boia

Preţ pe bucată:
Lei 29 / € 9,90
Valoare cu TVA: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Taxe poştale

Poate fi comandat/ă

Categorie: Bücher
Pagini / Format: 224 S.; Softcover/Paperback
Anul apariţiei: 2015
Editura: Humanitas
Limba: Rumänisch
ISBN: 9789735050436

Istoria nenumaratelor distorsionari pe care le-a produs în ultimul secol si jumatate cultul „poetului national" merita astazi parcursa. Volumul de fata o prezinta cu detasare, acuitate critica si finete a observatiei. Oare vom reusi cândva sa-l vedem (si sa-l citim) pe Eminescu eliberati de mitologia creata, de un secol si ceva, în jurul imaginii lui? În orice caz, istoria exagerarilor pe marginea numelui sau e plina de învataminte.
Pentru intelectualul român din vremurile moderne, n-a existat de altfel piatra de încercare mai mare decât „Eminescu" – un nume în fata caruia nu oricine si-a pastrat luciditatea si discernamântul. La început victima a detractorilor din epoca, el a cazut curând prada zelului glorificatorilor, care l-au sechestrat în irealitatea omagiului lor. Si cine, astazi, în afara de Lucian Boia, ne poate ghida mai bine pe acest teritoriu minat de fantasme, pentru a reveni pe tarâmul istoriei reale?

„Eminescu nu e perceput doar ca un foarte mare poet. A ajuns sa fie mai mult, mult mai mult decât atât. Ni se înfatiseaza, la cota lui cea mai înalta, ca exponent suprem al românismului. În ce ma priveste, am revizitat, printr-o cercetare proprie, toate fazele esentiale ale transfigurarii mitice a poetului. Nu e o carte (decât tangential) despre Eminescu, ci o privire asupra reprezentarilor poetului, un tablou sintetic al mitologiei eminesciene." (Lucian BOIA)

Mai multe articole care vă pot interesa: