skip to content

Omul si clima

Omul si clima von Lucian Boia
Teorii, scenarii, psihoze

Preis pro Stück:
Lei 25 / € 8,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 188 S.; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2017
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735055769

În Omul si clima, Lucian Boia analizeazã ansamblul teoriilor, scenariilor si psihozelor climatice din Antichitate pânã în zilele noastre, pentru a decripta mecanismul mental si ideologic al acestor constructii si atitudini. Autorul împarte imaginarul climei în trei categorii: teorii de naturã antropologicã si psihologicã (diversitatea umanã se explicã prin diferentele de climat), istoricã (clima influenteazã dinamica proceselor istorice, ascensiunea anumitor civilizatii, stagnarea sau decãderea altora) si „catastroficã" (imaginarul „sfârsitului lumii", scenariile extinctiei rasei umane, al cãror prototip rãmâne Potopul).

Lucian Boia nu infirmã si nici nu valideazã vreuna dintre aceste teorii si, mai ales, nu încearcã sã prezicã viitorul. Autorul ne vorbeste, de fapt, despre istoria imaginatiei umane, care, de-a lungul timpului, a fost stimulatã, contrariatã, înfuriatã sau chiar terifiatã de climã.

„Ce se întâmplã oare cu ploaia si cu vremea bunã? Mileniul trei începe cu o veste proastã: clima pare complet dereglatã. Unii anuntã deja ce e mai rãu: încãlzirea actualã ar fi de naturã sã bulverseze conditiile de viatã de pe planetã. Sã fie sfârsitul lumii în perspectivã? Sau, dacã nu chiar sfârsitul, cel putin prãbusirea orgolioasei si imprudentei noastre civilizatii tehnologice?

Autorul acestei cãrti nu îsi propune sã adopte o pozitie în dezbaterea climaticã actualã, adicã sã afirme sau sã punã la îndoialã, sã amplifice sau sã minimalizeze încãlzirea globalã si consecintele acesteia. Îi admir pe cei care cunosc deja viitorul. În ceea ce mã priveste, eu nu stiu nimic despre el. Dar, în paralel cu istoria climei «adevãrate» si a viitorului ei, existã o altã istorie, legatã de prima, si totusi independentã: istoria imaginatiei umane stimulate, uneori chiar inflamate, de manifestãrile climei. Aceasta este istoria pe care îmi propun sã o povestesc." (Lucian BOIA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: