skip to content

Balcic - Micul paradis al Romaniei Mari
	
Balcic - Micul paradis al Romaniei Mari

Balcic - Micul paradis al Romaniei Mari

Balcic - Micul paradis al Romaniei Mari von Lucian Boia

Preis pro Stück:
Lei 40 / € 13,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 224 S.; hardcover
Erscheinungsjahr: 2014
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735043056

Pâna la a fi românesc, din 1913, Balcicul era doar un spectacol al marii si un seducator amalgam etnic si cultural de la marginea fostului Imperiu otoman. Daca administratia noastra preia un târg modest pictorii dau aici de Orient în toata splendoarea sa, dar mai ales de un peisaj si de o lumina cu totul aparte. Desi îl vizitase în 1915 si vazuse ce era de vazut regina Maria se îndragosteste de Balcic abia în 1924, într-atât de puternic, încât îsi construieste, pe tarmul stâncos si salbatic, un adevarat paradis. Se poate spune ca datorita ei, din acest moment mitul Balcicului nu mai are nevoie de combustia istoriei, este pur si simplu sincron cu realitatea, ba chiar o înrâureste, dându-i o stralucire fara egal în perioada interbelica. Boema artistica, animatorii culturali, scriitorii, arhitectii si chiar si politicienii vin vara de vara la Balcic, înfrumusetându-l si pregatindu-l pentru o promitatoare cariera de statiune marina si culturala.
Ca orice paradis si Balcicul a fost pierdut. Lucian Boia l-a reconstruit însa atât de bine din farâme de memorie, din documente si fotografii de epoca, încât se poate spune ca, printr-o carte atât de frumoasa, am recâstigat simbolic, paradisul pierdut.

"Pentru turism, Balcicul era, într-adevar, splendid daruit atât prin pitorescul lui natural, cât si printr-un pitoresc uman, nu mai putin batator la ochi. În totul, era diferit era altfel. Istorie, legenda, cine mai stie unde era adevarul? De fapt translatia spre legenda e un semn bun, un simptom de vitalitate. Ramâne cu noi doar acea parte a trecutului susceptibila sa stârneasca imaginatia. Balcicul este Balcic, tocmai fiindca peste Balcicul real, si transfigurându-l, s-a asezat un Balcic imaginar." (Lucian BOIA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: