skip to content

Pie Jesus

Pie Jesus von Alexandru Constantin Chituta
grafica religiosa italiana din colectia Muzeului National Brukenthal

Preis pro Stück:
Lei 53 / € 13,43
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 79 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Hermannstadt, Brukenthalmuseum
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786068815534

Sa alegi câteva zeci de lucrari de grafica italiana din colectia Muzeului National Brukenthal este un demers entuziasmant dar si extrem de angoasant. Îti trec dinaintea ochilor nume, locuri, imagini care trezesc sugestii, emotii, amintiri. Din acest motiv n-ai vrea niciodata sa dai deoparte o lucrare, privilegiind o alta. Orice expozitie si antologie, chiar si de proportii medii, precum prezenta, nu poate da decât o idee par?iala despre bogatia operei italiene, în cazul nostru a graficii de sorginte religioasa.

Intitulata Pie Jesu, dupa un text al imnului Dias Irae al Requiem-urilor vocal - simfonice, expozitia de grafica religioasa italiana vine în perioada Craciunului în întâmpinarea vizitatorilor cu o colectie importanta de lucrari cu tema biblica. Sunt lucrari care descriu fapte din Vechiul si Noul Testament cu o gratie si finete proprie graficii italiene. De la lucrari cu scene biblice sau chipuri de sfinti comandate de privati, regi sau chiar dedicatii ale împaratesei Maria Theresa, toate acestea dau seama de evolutia formala pe care o parcurge icoana si tabloul religios în intervalul a trei secole în spatiul peninsular al Italiei.

Experienta plastica a credintei crestinilor a oferit mostenirii culturale universale un numar mare de capodopere, care încep cu primele secole crestine si ajung pâna în zilele noastre. Expozitia gazduita de Muzeul National Brukenthal în perioada Craciunului evoca prin lucrarile expuse arta vesniciei care poate concomitent sa hraneasca viata de fiecare zi, chiar si pentru aceia, care nu vibreaza la afirmarea spiritualitatii ei.

"Moda" icoanei da marturie astazi despre o nostalgie a centrului: expozitia Pie Jesu ne va permite sa accedem în mod constient la acest centru, la întreita lumina ce se revarsa din pestera Betleemului.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: