skip to content

3 secole Brukenthal - Arta Europeana 1500-1800

3 secole Brukenthal - Arta Europeana 1500-1800 von Alexandru Constantin Chituta
colectia de gravura av. George Serban

Preis pro Stück:
Lei 210 / € 70,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 197 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Brukenthalmuseum
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786068815824

Expozitia de gravura europeana aduce pe simeze, pentru publicul larg, dar si al specialistilor, lucrari de gravura dupa Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers sau Bruegel.
Expozitia realizeaza si un dialog artistic si uman extraordinar. În primul rând constituie, arc peste timp, o fericita întâlnire între doi colectionari: Samuel von Brukenthal si George Serban. În al doilea rând, aceasta expozitie devine usor o calatorie prin spatiul european, dar si o incursiune în arta europeana, fiindca lucrarile lui George Serban se focalizeaza pe gravura, iar lucrarile expuse în Muzeul National Brukenthal pe pictura. În acest fel, avem la Sibiu o incursiune extraordinara de 3 secole în lumea artei europene: se pot observa lucrarile de gravura Tizian si Ecce Home, pictura aflata în muzeu, la fel se întâmpla si în cazul Bruegel, Teniers sau Rubens. Bogata colectie a avocatului George Serban reuseste sa schiteze un parcurs cronologic si stilistic prin creatia plastica a mai multor tari: Italia, Franta, Spania, Germania, Olanda, Tarile de Jos si Anglia.
Pe lânga valoarea istorica si artistica a lucrarilor expuse, din colectia George Serban, gravura, cu întregul lant al difuzarii sale, are si meritul de a fi pastrat memoria epocii a atâtor mari opere disparute. Efemera, ca orice foaie de hârtie, ea a dainuit totusi, uneori neatinsa de trecerea timpului, alteori palida umbra a ideii originale, erodata de o folosire excesiva. Daca gravura însa nu ar fi existat, imaginea acestei perioade de exceptionala înflorire a artelor anilor 1500-1800 ar fi ramas mult mai saraca.
Lucrarile expuse sunt serii originale sau editate de diversi gravori în decursul timpului, unele dintre ele fiind expuse printru prima data în România".

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: