skip to content

JOCUL CU TRECUTUL

JOCUL CU TRECUTUL von Boia Lucian

Preis pro Stück:
Lei 25 / € 8,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 192 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2015
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735049454

Ceea ce numim îndeobste istorie nu este, în raport cu realitatea, decât o naratiune simplificata, dramatizata si învestita cu sens. Ea filtreaza trecutul, îl adapteaza si îl deformeaza, trecându-l prin sita imaginarului si structurându-l în sensul ideologiilor prezentului.
În acest eseu despre conditia istoriei, Lucian Boia si-a propus sa desluseasca regulile potrivit carora se petrece deplasarea dinspre real spre imaginar, dinspre unica istorie care a fost spre multitudinea de reconstituiri posibile. Sistemul de interpretare aplicat cazului românesc în Istorie si mit în constiinta româneasca este extins acum la scara întregii istorii.

„Întrebarea fundamentala este, desigur, daca istoria are sau nu sens. Daca nu are sens, orice efort de a afla din ea încotro mergem se dovedeste derizoriu. Dupa atâta abuz de teleologie, scepticismul istoric pare a câstiga teren. Sunt tot mai putine marile constructii filozofice capabile de a ne spune de unde venim, încotro mergem si gratie carui meca-nism. Un gânditor precum Karl Popper nu se sfieste sa afirme, contrazicându-l pe Karl Marx, absenta oricarui sens în mersul istoriei. În ce ma priveste, ma multumesc sa contemplu gratuitatea dezbaterii. În fapt, nu stim daca istoria are sau nu are sens, daca este sau nu este orientata, si orice alegere în aceasta dilema tine de pura credinta, si nu de vreun adevar demonstrabil." (Lucian BOIA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: