skip to content

EXPLORAREA IMAGINARA A SPATIULUI

EXPLORAREA IMAGINARA A SPATIULUI von Boia Lucian

Preis pro Stück:
Lei 33 / € 11,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 240 S.; Taschenbuch
Erscheinungsjahr: 2011
Verlag: Bukarest, Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735037987

Când oamenii de stiinta din secolul XX au demonstrat fara tagada ca nici Luna, nici Marte si nici vreo alta planeta din sistemul solar nu sunt locuite, si nu sunt semne ca în univers ar exista vreo urma de civilizatie, astrele si-au mai pierdut din stralucire. De fapt, din mirajul pe care l-au creat înca din Antichitate, de când, si înfricosati, si nerabdatori, oamenii îsi cauta semeni în infinitul interstelar. Iar aceasta contradictorie speranta nu s-a manifestat niciodata mai intens ca în imaginarul sfârsitului de secol XIX. A investiga si a descrie lumile din ceruri si pe locuitorii lor cu înfatisari ciudate si totusi umane nu mai era doar ocupatia astronomilor, ci si a unor scriitori cu un bun renume printre multii, foarte multii cititori ai epocii.
Lucian Boia a cercetat cu minutie produsele acestei febre a „celorlalti" publicate în nenumarate lucrari de popularizare a stiintei, romane si reviste. Mai mult, si-a completat incursiunea în imaginarul cosmic cu un splendid material iconografic înfatisând martieni de toate felurile, seleniti zburatori, peisaje venusiene, canalele de pe Marte, precum si scenele apocaliptice ale unei imaginare invazii extraterestre. Astfel, cu umor si eruditie, a construit o fermecatoare istorie intelectuala a ideii de pluralitate a lumilor.

„Tot cautînd ce nu e de gasit, am reusit chiar mai bine decît daca am fi gasit ceva. Miile de lumi si de fiinte inventate din toate piesele prin jocul imaginatiei umane nu sunt cu nimic mai prejos, în ce priveste bogatia si varietatea lor, decît lumile si fiintele adevarate. Am creat galaxii imaginare care participa la viata noastra. Ireale? Sa nu ne grabim cu o asemenea afirmatie. Nimic nu e mai real, mai durabil, mai determinant decît imaginarul, vis colectiv al umanitati." (Lucian BOIA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: