skip to content

PRIMUL RAZBOI MONDIAL

PRIMUL RAZBOI MONDIAL von Lucian Boia

Preis pro Stück:
Lei 23 / € 7,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Erscheinungsjahr: 2014
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735044169

Cartile lui Lucian Boia sunt mai mult decât reelaborari polemice, în sensul demitologizarii si înlaturarii locurilor comune din istoria si, implicit din mentalitatea româneasca. Miza reala o reprezinta scrierea unei istorii europene comune, dincolo de prejudecati si de teoriile general acceptate. Iar cartea de fata constituie expresia sintetica, necesara si lamuritoare, a ideilor de pâna acum ale autorului, având ca tematica principala ceea ce el numeste "evenimentul fondator al lumii în care traim". Primul Razboi Mondial ramâne, prin problematica morala, prin amploarea fenomenului si prin consecintele dezastruoase, materializate nemijlocit în cea de-a doua conflagratie mondiala, una dintre cele mai zguduitoare drame din istoria moderna. Sistemul de la Versailles ramâne actul de nastere al Europei din zilele noastre.
La ce bun sa rediscuti vinovatiile sau responsabilitatile, deja de mult stabilite si chiar asumate? De ce ar fi potrivit sa se rescrie "semantica" urmarilor imediate sau cu bataie foarte lunga? Are rost sa-i identificam pe învingatori si pe învinsi, când poate, de fapt Europa a fost marele perdant? Daca ne dorim ca istoria acestui continent sa însemne mai mult decât o simpla juxtapunere de istorii nationale, fiecare rodându-si si reciclându-si, între propriile granite, propriile mituri si "idei de-a gata", e necesar sa facem, cu obiectivitate si cu deschidere, exercitii de imaginatie precum aceasta carte, sa cautam implicatiile mai profunde ale întâmplarilor si sa gasim un echilibru în interpretare. În mod cert Primul Razboi Mondial ne determina sa privim lucrurile si întreaga noastra evolutie cu mai multa întelepciune.
"Se împlinesc o suta de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial. Putine episoade ale istoriei ramân atât de adânc ancorate în memoria colectiva. Perfect explicabil: este evenimentul fondator al lumii în care traim. Multa vreme vazut strict în termeni conflictuali (dreptatea noastra, vinovatia altora), Primul Razboi Mondial îsi cauta acum o elaborare deschisa si libera de prejudecati, susceptibila de a fi împartasita de toate partile cândva în conflict.
Ceea ce propun acum se înscrie în acest curent de reelaborare istoriografica. Nu este o istorie "completa", ci un comentariu: o suita de interpretari, în jurul unor probleme-cheie." (Lucian BOIA)
"O istorie fara Primul Razboi Mondial ramâne posibila, macar în planul strict al imaginarului. O istorie cu adevarat fabuloasa, fiindca fara Primul Razboi Mondial nu s-ar fi petrecut o multime de evolutii ulterioare. Lumea de azi ar arata altfel. Desigur, singura istorie e cea care s-a petrecut: cu Primul Razboi Mondial la locul lui. Însa discutia asupra alternativei nu e lipsita de interes în planul teoretic al istoriei: ne îndeamna spre luarea în considerare a unui mecanism cauzal mai complex si mai subtil, mai putin tiranic si mai putin previzibil decât schema explicativa cu care s-au obisnuit istoricii." (Lucian BOIA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: