skip to content

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor von Olga Tokarczuk

Preis pro Stück:
Lei 40 / € 13,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 288 S.; Broschiert, 20cm x 13cm
Erscheinungsjahr: 2019
Verlag: Polirom
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789734679379

Traducere din limba polona si note de Cristina Godun
Roman nominalizat la Man Booker International Prize 2019

Intr-un catun de la granita Poloniei cu Cehia, unde traiesc aproape izolati de lume un grup de localnici si citiva proprietari ai unor case de vacanta, au loc o serie de crime. Victimele se dovedesc a fi vinatori pasionati, iar daca e sa ascultam opinia batrinei doamne Duszejko, a carei voce spune intreaga poveste, animalele salbatice nu sint tocmai straine de crime. Insa doamna Duszejko, o aparatoare a animalelor, e ea insasi un personaj ciudat: profesoara de engleza pensionara, pasionata de astrologie si, in acelasi timp, de poezia lui William Blake, ale carui versuri apocaliptice apar ca un laitmotiv in intregul volum. Intriga politista si atmosfera mistica si misterioasa sint tesute pe un decor contemporan familiar, cel al lumii postcomuniste din Europa de Est, o lume corupta, obsedata de bani si de prestigiu social. Nu lipsita de o doza de umor si ironie insinuata abil, Poarta-ti plugul peste oasele mortilor este un nou tur de forta al remarcabilei prozatoare poloneze.

„Poarta-ti plugul peste oasele mortilor etaleaza din plin calitatile care au facut ca Olga Tokarczuk sa devina o prezenta atit de remarcabila in literatura contemporana... Este un amalgam uluitor de roman politist, comedie si tratat politic, scris de o femeie a carei inteligenta extraordinara se imbina cu o sensibilitate anarhica." (The Guardian)
„Olga Tokarczuk se dovedeste inca o data o maestra a «romanului problematic», elaborind ceva ce este, concomitent, o poveste captivanta, un eseu echilibrat si un manifest indirjit." (World Literature Today)
„Tokarczuk este unul dintre cei mai indrazneti si mai originali scriitori din Europa..." (Los Angeles Review of Books)
„Tokarczuk se numara printre cei citiva romancieri reprezentativi ai Europei ultimului sfert de secol." (The Economist)

Olga Tokarczuk, nascuta in Sulechów in 1962, este unul dintre cei mai faimosi si mai iubiti scriitori polonezi contemporani. Ea se afla pe lista nominalizatilor la premiul Nobel si se numara printre cistigatorii celei mai prestigioase distinctii literare poloneze, premiul Nike. Este autoarea mai multor romane (printre care Casa de zi, casa de noapte, Calatoria oamenilor Cartii si Straveacul si alte vremi) si volume de povestiri, traduse in mai multe limbi de circulatie internationala. In 2018, Ratacitorii, romanul la a carui lansare The Bookseller afirma ca Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori in viata de care n-ati auzit", a fost recompensat cu Man Booker International Prize. Romanul Poarta-ti plugul peste oasele mortilor (2009) a fost transpus cinematografic in 2017 de regizoarea Agnieszka Holland si a obtinut Ursul de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: