skip to content

Nu vreau la culcare!

Nu vreau la culcare! von Astrid Lindgren

Preis pro Stück:
Lei 34 / € 11,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 32 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2015
Verlag: Cartea Copiilor
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786068544113

Toti copiii trebuie sa mearga seara la culcare. Sigur, asa spun parintii. Dar de ce trebuie? Cum sa pierzi atata timp cu stransul jucariilor, spalatul pe dinti, imbracatul in pijamale, cand sunt multe alte lucruri interesante si distractive de facut? Cum sa stai intr-un loc si sa dormi in loc sa alergi, sa topai si sa strigi prin toata casa?
— Nu vreau la culcare!
Oare cine striga asa? Este Lasse, care are cinci ani si care nu vrea niciodata, dar niciodata, sa mearga la culcare! Atunci cand mama lui ii spune:
— Hai, micutule, sus in pat acum.
Lasse raspunde:
— Intai sa fac un garaj pentru masinuta.
Sau:
— Intai sa desenez un omulet.
Cateodata vrea doar sa sara de patru ori de pe masa din bucatarie sau sa impunga cu degetul in gaura din ciorap sa vada daca gaura se mareste — iar gaura se mareste. Intotdeauna. Apoi vrea doar sa se ascunda un pic in spatele balansoarului, ca mama sa nu-l gaseasca.
Pana la urma, mama se satura de atatia "Intai sa..." Il ia pe Lasse pe sus, il dezbraca imediat si-l baga in pat, in timp ce el tot striga:
— Nu vreau la culcare!
Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscuta scriitoare suedeza de literatura pentru copii. Copilaria si-a petrecut-o la ferma parintilor, alaturi de fratele sau si de cele doua surori. Dragostea cu care a fost inconjurata de parinti, aventurile copilaresti si jocurile cu fratii sai au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru povestile si personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre carti si a fost toata viata o mare sustinatoare a lecturii in randul copiilor: „O copilarie fara carti nu este copilarie. E ca si cum ai fi izgonit din locul fermecat in care poti gasi bucuria in stare pura." Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si au facut obiectul multor ecranizari. Dupa Fratii Grimm si Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatura pentru copii. In 1954, scriitoarea a primit premiul H. C. Andersen, cea mai importanta distinctie in domeniul literaturii pentru copii. In semn de recunostinta pentru cartile sale care au incantat generatii intregi, primul satelit suedez, lansat in 1995, a fost numit „Astrid 1". La bordul sau se afla trei instrumente care poarta numele a trei personaje din cartile sale: Pippi, Mio si Emil.
Ilon Wikland (n. 1930) este un ilustrator de origine estoniana care a ajuns in Suedia ca refugiat in 1944. In 1953 a fost angajat la editura Raben & Sjogren, unde a intalnit-o pe Astrid Lindgren si au inceput o lunga si fertila colaborare. Dintre toti artistii cu care a lucrat scriitoarea suedeza, Ilon Wikland este cel care i-a ilustrat cele mai multe dintre carti, inclusiv toate operele sale majore.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: