skip to content

Regina Maria. Ultima dorinta

Regina Maria. Ultima dorinta von Tatiana Niculescu Bran

Preis pro Stück:
Lei 29 / € 9,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 166 S:; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735071349

„Cum anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nasterea reginei Maria, mi-am spus ca o carte despre povestea inimii ei ar fi cea mai potrivita declaratie a admiratiei si iubirii mele fata de aceasta desavârsita românca englezoaica, mare regina si cuceritoare scriitoare.
De ce a cerut regina ca inima sa-i fie înmormântata în alt loc decât trupul? Care sunt simbolurile si înselesurile ultimei ei dorinte? Cum se vor fi petrecut toate acestea? Cartea de fata nu epuizeaza nici pe departe istoricul si semnificatiile ritualului funerar privitor la înhumarea inimii, nici universul cultural si religios careia Maria îi apartine si nici sofisticata ei heraldica sufleteasca. Este doar o readucere în actualitate a modului ei de a privi oamenii si lumea, cu încredere, curaj si cu o pofta de viata inegalabile.
Daca epoca noastra mai are nevoie de modele – si eu cred ca are, acum mai mult ca oricând – atunci nu exista, în istoria României, un model mai puternic si mai pasionant decât cel al reginei Maria." (Tatiana NICULESCU BRAN)

tarii mele si poporului meu,
Când veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramâne pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga înca odata, chiar de dincolo de linistea mormântului. (...)
Nimeni nu e judecat pe drept cât traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avânt: mai târziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. Eu am ajuns la capatul drumului meu. Dar înainte de a tacea pentru vesnicie vreau sa-mi ridic, pentru ultima data, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubita Românie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait în inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate (...)
Cu trupul voi odihni la Curtea de Arges lânga iubitul meu sot Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea sa fie asezata sub lespezile bisericii ce am cladit-o. În decursul unei lungi vieti atâtia au venit la inima mea încât moarta chiar, asi dori sa mai poata veni la ea dealungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria Si bucuria. (...)
Si acum va zic ramas bun pe veci: de acum înainte nu va voi putea trimite nici un semn: dar mai presus de toate aminteste-ti, Poporul meu, ca te-am iubit si ca te binecuvântez cu ultima mea suflare.
Acest testament a fost facut scris, datat si semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astazi Joi 29 iunie 1933.
MARIA, REGINA ROMÂNIEI

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: