skip to content

Vremea luminii care paleste

Vremea luminii care paleste von Eugen Ruge

Preis pro Stück:
Lei 32 / € 10,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 384 S.; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2013
Verlag: Curtea Veche
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786065885240

Berlin, 2001: romanul se deschide cu vizita lui Alexander Umnitzer, recent diagnosticat cu cancer în faza terminala, la tatal sau, cândva un reputat istoric, astazi senil si neputincios.

Din acest punct, romanul ne poarta înainte si înapoi în timp, relatând evenimentele marcante din istoria unei familii ruso-germane de intelectuali comunisti din fosta RDG: de la întoarcerea bunicilor Charlotte si Wilhelm din exilul mexican pentru a pune umarul la construirea statului comunist si a fiului lor Kurt din Siberia, dupa un deceniu petrecut într-un gulag stalinist, la evenimentele din viata lui Alexander, fiul lui Kurt si al rusoaicei Irina, pentru care comunismul nu este o optiune, si la prezenta îndepartata a fiului lui, Markus, educat în spirit capitalist, pentru care luptele ideologice care marcheaza declinul familiei Umnitzer nu sunt decât istorie de manual.

Din Mexic pâna în Berlin via Moscova, Vremea luminii care paleste reuseste sa suprapuna vocile a patru generatii pentru a spune nu atât istoria unei familii, cât istoria unei societati, profund marcate de contextul social-politic din ultimii cincizeci de ani. Vândut în peste patru sute cincizeci de mii de exemplare în Germania, romanul a facut înconjurul lumii si a fost tradus în peste douazeci de limbi.

Fiu al unui fost prizonier de razboi german si al unei rusoaice, Eugen Ruge s-a nascut în URSS în 1954 si a plecat în RDG, împreuna cu familia sa, doi ani mai târziu. A studiat matematica la Universitatea Humboldt din Berlin si a fost cercetator stagiar la Institutul Central pentru Fizica Pamântului. În 1986 si-a început activitatea de scriitor, scenarist si realizator de filme documentare, iar în 1988 s-a mutat în RFG. Din 1989 lucreaza ca dramaturg, scenarist, regizor si traducator. Pentru operele dramatice, Ruge a primit Premiul comemorativ Schiller al landului Baden-Württemberg în 1992. Vremea luminii care paleste (2011), primul sau roman, a fost distins cu Premiul Alfred Döblin pentru manuscris în 2009 si cu Premiul Aspekte si Premiul Cartii Germane în 2011.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: