skip to content

Anina – Steierdorf: Viziuni/ Visionen

Anina – Steierdorf: Viziuni/ Visionen von Gheorghe Jurma, Erwin Josef Tigla

Preis pro Stück:
Lei 210 / € 40,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 143 S.
Erscheinungsjahr: 2012
Verlag: Banatul Montan
Sprache: Deutsch
ISBN: 9789731929484

"Dincolo de unele vitregii ale istoriei, nedreapta de multe ori cu „biet român, saracul", „matusa-mea, Maria Thereza", a avut un rol benefic asupra plaiurilor binecuvântate de Dumnezeu, din tinutul Carasului.
Într-un peisaj edenic, colonistii germani au oferit modele de gospodarit si de comportament, ... „ceva nemtesc". Ei, ajunsi aici, au devenit „de-ai locului", pastrându-si obiceiurile si credinta. Cu celelalte etnii s-au înteles bine si de multe ori au fost „copiati" în toate (... „ca la neam?..."). Nu trebuie uitate: „spaitul", „soba mare" (o camera mereu curata, la bine dar si la rau), „rânduiala" din gospodarie, „stalul" vitelor, elemente de igiena, preparatele de la taiatul porcului, cadastrul, scoala si „alte marunte si multe".
Anina, orasel situat în muntii cu acelasi nume, avea, pâna mai ieri, asociat cuvântul carbune. Piatra aceasta cu straluciri de aur pentru traitorii de aici, era smulsa cu greu din maruntaiele pamântului, aducând locuitorilor, mai toti mineri, stropul de bine. Ocna cerea de multe ori victime, cu toate rugaciunile adresate sfintei Barbara.
Asezarea ridicata la rang de oras, în 1952, cunoaste, în epoca rosie, o înflorire. Mai marii puterii de atunci hotarasc, nechibzuit, ridicarea unui colos ce urma sa se hranesca cu „sisturi bituminoase". Populatia urbei creste, se ridica „cutii de chibrite" în care taranii din zona au lasat casute pentru traiul de la bloc. Brigazi artistice de amatori cânta si recita despre „tona de carbune peste plan". Dar, din pacate / nefericire, colosul a ajuns, dupa Revolutie, de doi bani.
Nemtii parasisera zona, profitând de „oferta zilei", iar „veneticii" s-au reinters la cuiburile parasite. Anina a devenit o amintire, iar cei care au mai ramas, traiesc cu nostalgie.

Forumul Democratic al Germanilor din judetul Caras-Severin, având în frunte pe dl Erwin Josef Tigla, a oferit un model si prin albumul Anina – Steierdorf. Viziuni / Visionen. Stiu ca albumele coordonate de Gheorghe Jurma sunt o reusita editorial, stiu ca ilustrul gazetar face carti frumoase (... nu mai vorbesc de faptul ca stie sa citesca si sa pretuiasca CARTEA...) si sunt convins ca Anina – Steierdorf. Viziuni / Visionen este o bijuterie în care se îmbina: arta fotografica, poezia, pictura, sculptura, reportajul literar, documentarea." Profesorul Ioan Nicolae Cenda

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: