skip to content

JURNALUL DE LA PALTINIS

JURNALUL DE LA PALTINIS von Gabriel Liiceanu

Preis pro Stück:
Lei 39 / € 13,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Erscheinungsjahr: 2009
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735024895

Jurnalul de la Paltinis - jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu în preajma lui Noica - a fost bestseller al anilor '80, când se vindea pe sub mâna si e împrumuta numai prietenilor de încredere. Editia a doua, revazuta si adaugita cu paginile cenzurate în 1983, a fost publicata de Humanitas în 1991 si din acel an Jurnalul s-a vândut în peste 50 000 de exemplare.
Împreuna cu Epistolarul, Jurnalul de la Paltinis reconstituie în beneficiul tinerei generatii e astazi premisele mitului de ordin cultural nascut în anii '80, în jurul personalitatii lui Noica.
"... O astfel de carte istoriseste o fabula care, cu sau fara noi, merita sa fie inventata." (Constantin Noica)
"Un strain care ar citi Jurnalul ar putea crede ca în anii aceia oamenii din România nu faceau altceva decât sa se piarda în meditatii atemporale sau sa viseze la soarta civilizatiei.
Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic si îi dezvaluie adevaratul sau gând: cautarea de sine. Crima ce încununeaza cartea îl priveste mai putin pe Maestru cât pe Discipol..." (Emil Cioran)
"... Aceasta carte e în realitate un document de epoca, marturia patetica a unor aspiratii si neputinte care ar putea deveni sensul si justificarea acestor ani de take-off, haraziti generatiei noastre." (Andrei Plesu)
"De fapt ceea ce e în Jurnal de resortul filozofiei ramâne mai mult sau mai putin enuntiativ, lucru normal, rostul cartii nefiind de a expune o filozofie, ci de a înfatisa o atitudine si un program." (Alexandru Paleologu)
" Filozofia e pentru ei toti [maestru si discipoli] singura preocupare vrednica a retine cugetul si veghea omului, iarasi si iarasi: ea, delecta, suverana... Restul nu-i decât desertaciune, bacanie, irosire a vremii, carenta a spiritului. Si se ajunge astfel la o nevoita, dar reala trufie..." (N. Steinhardt)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: