skip to content

Orient-Express - Vol. 1

Orient-Express - Vol. 1 von Ilie Popescu
Trenul legendei al Europei

Preis pro Stück:
Lei 125 / € 41,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 208 S.; gebundene Ausgabe, A4
Erscheinungsjahr: 2016
Verlag: Club Feroviar
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789730219821
Auflage / Bände: Vol. 1

Acum 33 de ani, in 1983, cu ocazia sarbatoririi centenarului trenului „Orient-Express" si a efectuarii curselor „Nostalgie-Istanbul-Orient-Express 1883-1983" prin Romania, am avut fericirea sa insotesc trenul nostalgic centenar Intraflug A.G. pe relatia Bucuresti Baneasa-Ploiesti. Cu ocazia centenarului, am organizat in salonul oficial al statiei Bucuresti Baneasa un panou retrospectiv cu evolutia trenului „Orient-Express" si apoi, in drum spre Ploiesti, m-am intretinut, in vagonul-salon-bar Pullman ex.CIWL 4.164, cu domnul Albert Glatt-promotorul trenului nostalgic si cu doamna Monique Nagelmackers, stranepoata „parintelui" celebrului tren european. Cu aceasta ocazie, am primit din partea domnului Glatt, mai multe pliante privind istoricul trenului „Orient-Express" dar si lucrarea domnului Werner Solch, „ORIENT-EXPRESS. Glanzzeit, Niedergang und Wiedergeburt eines Luxuszuges", care continua sa ramana, peste ani, una dintre cele mai interesante si mai complete lucrari privind evolutia marelui tren expres european. Fiind un indragostit de istoricul tractiunii cu abur, in general, si de cel al locomotivelor europene pentru trenuri exprese, in special, doream, insa, sa gasesc o lucrare care sa cuprinda evolutia cronologica a acestora pe retelele de cale ferata si care sa prezinte si principalele date tehnice caracteristice. Voiam, astfel, sa le pot compara performantele, sa le pot urmari evolutia in timp atat in cadrul retelelor de cale ferata, cat si pe ansamblul marilor scoli ale tractiunii cu abur din Franta, Germania si Austro-Ungaria. In acelasi timp, in zecile de lucrari si de articole, dedicate, in timp, trenului „Orient-Express" am gasit foarte putine date despre ramura trenului „Orient-Express" prin Romania. Pornind de la aceste premise, am elaborat lucrarea de fata, „Orient-Express"- trenul legenda al Europei", in care cititorul specializat, dar si publicul larg, va putea face cunostinta cu marile trenuri exprese europene, cu evolutia locomotivelor pentru trenuri exprese ale diferitelor retele pe care circulau aceste trenuri, dar si cu trenurile nostalgice de astazi. Din motive grafice, lucrarea a fost editata in doua volume, volumul I tratand evolutia trenului „Orient Express" de la prima sa cursa (5 iunie 1883) pana la ultima sa cursa (19 mai 1977). In volumul II, sunt prezentate principalele tipuri de locomotive cu abur care au remorcat trenul "Orient-Express" pe diverse retele, hotelele de lux unde se cazau la Constantinopol/Istanbul calatorii acestui tren celebru, precum si trenurile nostalgice de astazi.

La elaborarea acestei lucrari, au contribuit domnii Horia Radulescu din Franta, Wolfgang-Dieter Richter (Arhiva M.A.N.) si Wolfgang Bundgen (Arhiva Westwaggon, v.d.Zypen & Charlier) din Germania, Jos Geilen si Kees Wijnnobel (Arhiva ZLSM si Arhiva CIWL) din Olanda, Johannes Klings din Austria (TEAG), Gyorgy Lovasz si Gyorgy Villanyi din Ungaria, Mahel Ivo din Cehia si romanii Serban Lacriteanu, Radu Dragan, Mircea Dorobantu si Horia Serbanescu (caruia ii datorez reconstituirea color a primului tren «Orient-Express» in Bucuresti-Gara de Nord, precum si a unor locomotive C.F.R.).

Dedic aceasta lucrare fiului meu, Bogdan Cristian, disparut la o varsta frageda, precum si unor mari personalitati ale istoriei feroviare care acum nu mai sunt printre noi (austriacul Joszef Otto Slezak, Henry Holban-„parintele" celei mai puternice locomotive cu abur din Romania-CFR 151.001 tip 1E1-h2/Nicolae Malaxa-Bucuresti, Demetru Urma-istoricul feroviar roman ale carui articole de suflet mi-au marcat tineretea, Antonio Bianco, un neobosit cautator de imagini dar si de date inedite despre Caile Ferate Romane), cat si tuturor celor pentru care calea ferata si istoria acesteia constituie o pasiune de o viata.

Autorul

«ORIENT-EXPRESS» - TRENUL LEGENDA AL EUROPEI

Trenul «Orient-Express» a fost, fara indoiala, cel mai celebru si cel mai romantic dintre toate trenurile si, desi apartine astazi doar turismului nostalgic, ecourile sale nu s-au stins inca. Scriitori, muzicieni, pictori si cineasti s-au inspirat si continua sa se inspire din istoria acestui tren legenda al Europei. Datorita vitezelor mari de circulatie a fost denumit «Blitz Zug» («Tren Fulger»), al rolului de legatura dintre Occident si Orient, «Le Grand Express d`Orient» si «Valigia dei Balcani» («Trenul postal al Balcanilor») si al luxului oferit, «Konig der Zuge» («Regele trenurilor») si «Le train de reve» («Trenul de vis»).

Desi i-au fost dedicate numeroase carti, parcursul sau prin Romania a fost tratat, pana acum, destul de sumar, si este meritul istoricului feroviar Ilie Popescu de a aduce in fata publicului larg, in doua volume, multe date inedite legate de eforturile statului roman de a mentine si dezvolta in reteaua CFR acest tren cat si a alte ramuri noi. Daca in perioada 5 iunie 1883-august 1888, trenul «Orient-Express» a circulat doar pe relatia Paris Est - Munchen - Viena - Budapesta - Timisoara - Varciorova - Craiova - Pitesti - Bucuresti Nord - Bucuresti Filaret - Giurgiu - Smarda Port, de la 14 august 1888, prin inaugurarea noii rute terestre Paris Est - Viena - Budapesta - Belgrad - Sofia - Constantinopol, prin Serbia si Bulgaria, aveau sa existe doua ramuri concurente. Pentru a atrage traficul international, statul roman, in paralel cu realizarea legaturii feroviare Bucuresti Nord - Constanta Port (finalizata prin inaugurarea la 14/26 septembrie 1895 a complexului de poduri dunarene «Carol I» de pe relatia Fetesti - Cernavoda) a modernizat, cu mari eforturi bugetare, portul Constanta si a infiintat Serviciul Maritim Roman (S.M.R.) ale carui vapoare («lebedele albe ale Bosforului»), cele mai elegante din Marea Neagra, conduceau calatorii trenurilor de lux, pe relatia Constanta Port - Constantinopol Port, la Cornul de Aur. La initiativa Directiunii Generale CFR, statia Constanta Port avea sa devina statia finala, pentru parcursul romanesc, nu numai pentru trenul «Orient- Express» ci si pentru alte trenuri de lux prestigioase precum «London/Ostende - Constantza - Constantinople Express»(inaugurat la 12 noiembrie 1895) si «Berlin - Lemberg - Constantza» (inaugurat la 1 mai 1899).

Circulatia prin Romania a trenului «Orient-Express« a continuat si in perioada interbelica, iar din anul 1938, s-au achizitionat doua motonave moderne, «Transilvania» si Basarabia». Nu putem sa nu ne gandim astazi cat de mult ar fi putut castiga turismul romanesc daca aceasta veche traditie ar fi fost reluata, dupa 1990, prin crearea liniei de mare viteza Curtici - Brasov - Bucuresti - Constanta si prin dotarea cu una - doua motonave si apoi chiar cu un «cruiseferrie» care sa preia nu numai turistii ci si masinile lor.

Recomand noua carte «Orient-Express - trenul legenda al Europei» atat publicului larg, cat mai ales tuturor celor indragostiti, ca si mine, de calea ferata.

Presedintele Asociatiei Inginerilor din Romania
Presedintele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania
Prof.univ.asoc. dr.ing.dipl. DHC Mihai Mihaita

PE URMELE «ORIENT-EXPRESS-ULUI»

Inginerul Ilie Popescu, autor a numeroase lucrari dedicate istoriei cailor ferate din Romania, trei dintre acestea editate in perioada 2010-2012, „150 de ani de cai ferate dobrogene, Trenurile albastre ale Regilor Romaniei si Caile ferate in timpul Primului Razboi Mondial", fiind publicate de catre Club Feroviar si cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania - AIF, ne supune atentiei o lucrare deosebita, indelung asteptata, istoria celebrului tren de lux „Orient-Express". Istoria acestui tren renumit, miraculoasa si fascinanta, de la prima sa cursa prin Romania la data de 5 iunie 1883 pana la trenurile nostalgice de astazi, este descrisa in toata diversitatea ei, uriasa si surprinzatoare. Este o adevarata onoare pentru Asociatia Industriei Feroviare din Romania - AIF sa poata sprijini aparitia, in 2016, a primului volum al lucrarii „Orient-Express, trenul legenda al Europei". Desi caile ferate au aparut destul de tarziu in vechiul regat al Romaniei, trebuie sa evidentiem totusi faptul ca trenuri accelerate romanesti internationale au circulat, din 1873, pe relatia Bucuresti Nord-Ploiesti-Buzau-Barbosi-Tecuci-Roman-Suceava-Viena, iar in mersul de vara al anului 1875 gasim ca un numar de 4 vagoane de dormit (C.I.W.L. Nr. 20-21; Waggon Fabriken in Simmering si CIWL Nr. 22-23; Hernals-Gratz; fabricatie 1874) au figurat in compunerea acestui tren pe relatia Bucuresti Nord-Ploiesti-Buzau-Barbosi-Tecuci-Roman (467 km), exploatata de Societatea Actionarilor CFR. Printr-o prima conventie, incheiata, la 26 martie 1875, intre statul roman si compania CIWL („Compagnie Internationale des Wagons-Lits"), ulterior, reinoita, de mai multe ori, vagoanele de dormit CIWL au circulat pe liniile CFR in perioada 1875-1948, vagoanele-restaurant CIWL in perioada 1894-1948, iar vagoanele-salon Pullman CIWL in perioada 1929-1948. Prin completarea parcului de vagoane clasa CFR cu vagoane de dormit, vagoane-restaurant si vagoane-salon Pullman furnizate de compania CIWL, trenurile exprese, accelerate si rapide de pe reteaua CFR aveau sa se situeze in perioada 1875-1948 la nivelul mediu al retelelor europene, iar prin trenurile Pullman din perioada 1929-1940 aveau sa figureze chiar in topul trenurilor de lux europene. Trenurile de lux Pullman ale companiei CIWL, au circulat doar in 10 tari europene si anume: Marea Britanie, Franta, Italia, Belgia, Elvetia („Gothard-Pullman-Express"/Basel-Zurich-Milano, „Edelweiss" si „Golden Mountain-Pullman-Express"), Luxemburg (tranzitat de „Edelweiss"), Olanda, Romania, Spania („Andalucia-Pullman-Express"/Sevilia-Grenada-Malaga) si Germania („Ostende-Koln-Pullman Express", singurul tren Pullman CIWL pe parcurs german), precum si in Egipt („Sunshine-Pullman-Express" pe relatia Cairo-Luxor). Este un fapt remarcabil ca Romania figureaza, cu trei trenuri Pullman, din cele 25 introduse in circulatie, in aceasta lista prestigioasa cu doar 11 tari. Pentru a ne da seama de confortul trenurilor de lux Pullman ale retelei CFR („Carpati-Pullman-Express", introdus la 1 iulie 1929, „Dunarea/Danubiu-Pullman-Express", introdus la 10 octombrie 1929 si „Fulger Regele Carol I-Pullman-Express", introdus la 1 iulie 1932) este de ajuns, ca la trecerea periodica a trenului de lux nostalgic „Venice-Simplon-Orient-Express" sa admiram, cel putin din exterior, vagonul-salon Pullman „Etoile du Nord"(ex. CIWL WPC 4.110; Birmingham; fabricatie 1927) care a circulat in trafic intern pe liniile CFR in perioada 1929-1948. Urandu-i succes autorului ii promitem sprijinul nostru si pentru aparitia celui de-al doilea volum in cursul anului 2017.

Inchei aducandu-va aminte vorbele rostite acum 45 de ani de catre inginerul francez Louis Armand (1905-1971), membru al Academiei Franceze si presedinte al SNCF: "Le chemin de fer remplacera le chemin de fer" („Calea ferata va inlocui calea ferata").

Daniel BIRSAN
Presedinte Asociatia Industriei Feroviare - AIF

CUPRINS

Cuvant inainte 2
Cuprins 5
Primele vagoane de dormit din Europa Continentala 6
De la trenul experimental Paris-Viena, din 10 octombrie 1882,
la primul tren „Orient-Express", prin Romania, din 5 iunie 1883 14
Inaugurarea oficiala, din 4 octombrie 1883, a trenului „Orient-Express" prin Romania 65
Introducerea in circulatie, la 14 august 1888, a ramurii trenului „Orient-Express"prin Serbia si Bulgaria 87
Evolutia trenului „Orient-Express" in perioada 1883-1914 113
Lupta dintre cele doua ramuri ale trenului Orient-Express: prin Romania-traversare Marea Neagra si Serbia-Bulgaria si introducerea in circulatie, la 12 noiembrie 1895, a trenului„London/Ostende-Constantza-Constantinople -Express" 131
Introducerea in circulatie, la 15 ianuarie 1916, a trenului „Balkanzug" pe relatia Berlin-Constantinopol 155
Introducerea in circulatie, la 15 aprilie 1919, a trenului de lux „Simplon-Orient-Express" 163
Reintroducerea in circulatie, la 1 mai 1921, a trenului „Orient-Express" 184
Bibliografie 206

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: