skip to content

Octavian Smigelschi von Alexandru Constantin Chituta
promotorul unei viziuni artistice nationale - the promoter of the national artistic vision.

Preis pro Stück:
Lei 62 / € 20,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 163 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2018
Verlag: Brukenthalmuseum
Sprache: Englisch
ISBN: 9786068815350

zweisprachige Ausgabe englisch/rumänisch

Prin harul si talentul sau, dublate de o munca asidua pentru identificarea adevaratelor valori identitare – a întreprins nenumarate calatorii de studii prin satele ardelene, banatene, muntenesti si moldovenesti – Octavian Smigelschi descopera adevarul etern al formelor artistice, aflate dincolo de vicisitudinile timpului. Tensiunea dintre sacru si estetic, specifica picturii religioase, se concretizeaza în lucrarile sale printr-un efort permanent catre perfectiune.

Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvanean al perioadei, cu contributii exceptionale în pictura religioasa si o opera laica programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, Smigelschi si-a desavârsit pregatirea artistica la Scoala de desen de la Budapesta, si apoi si-a cizelat maniera prin excursiile de documentare si studiu în mari centre artistice ale Europei Centrale si Italiei. O impresie puternica i-au facut manastirile din Oltenia si Moldova.
Talentul si sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate si tentatia experimentarilor, dar si capacitatea de identificare a sursei exceptionale a artei românesti traditionale si a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare si de sinteza a dat nastere unei creatii laice ce poate fi plasata stilistic la confluenta dintre academism, naturalism si simbolism, impresionanta prin diversitatea abordarilor tehnice, stilistice, compozitionale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarela combinata cu guasa, ulei si foita de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerenta si unitate a ansamblului.
Pictura religioasa i-a oferit posibilitatea si aria de dezvoltare si consacrare, la numai treizeci si opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul sau ne-a reînvatat ceea ce înseamna cu adevarat pictura bisericeasca. Naturalismul apusean de sorginte clasica trecut prin filtrul renasterii a reînsufletit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune dintre clasic si bizantin.
Nici pâna astazi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, cât si conceptia stilistico-formala a picturii sale religioase nu a mai fost atins.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: