skip to content

Panorama comunismului in Romania

Panorama comunismului in Romania von Liliana Corobca

Preis pro Stück:
Lei 116 / € 38,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 1152 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Polirom
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789734682614

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

"Dupa Panorama comunismului în Moldova sovietica (Polirom, 2019), ideea cartii de fata s-a conturat rapid si logic. Lucrarile celor 47 de autori, specialisti din mediul stiintific, cultural, social s.a., ofera o analiza temeinica a celor mai importante realitati ce tin de regimul comunist din România (1945-1989), de la represiune, colectivizare si deportare la muzica, teatru ori sport. La 30 de ani dupa caderea comunismului, volumul propune subiecte noi si interpretari inedite si se contureaza drept cea mai ambitioasa si mai complexa lucrare de sinteza în domeniu. O antologie consistenta, accesibila, un instrument de lucru pentru tinerii cercetatori, dar si un omagiu adus victimelor acestui regim totalitar ale carui repercusiuni mai sînt resimtite si astazi..." (Liliana Corobca)

"Volumul de fata este un remarcabil bilant istoriografic ce îsi propune sa cuprinda mai toate domeniile vietii politice, sociale, economice si culturale din timpul regimului dictatorial postbelic. Cartea reuneste autori reputati, de diverse orientari cultural-ideologice si uneori aflati în polemica, fiind meritul coordonatoarei Liliana Corobca - un editor plin de har - ca a reusit sa-i aduca împreuna. O încercare notabila de a oferi publicului mostre de pluralism istoriografic într-o lume tot mai divizata si mai plina de contradictii pernicioase. Daca în Raportul final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) s-a vadit o dimensiune morala accentuata, unde vocea victimei parea privilegiata, actuala sinteza propune abordari noi, fara ca acest fapt sa implice în vreun fel desconsiderarea celor care au suferit sub comunism." (Cristian Vasile)

"Tabloul comunismului românesc expus în Panorama excelent coordonata de Liliana Corobca este amplu, perspectivat în cadre mari, plurale si complementare, expuse multidimensional, pe orizontala si verticala dezvoltarii acestui experiment istoric. Este o fresca a unei lumi trecute, lecturata si analizata din prezentul celor 30 de ani de la caderea comunismului. Realizata cu instrumente metodologice adecvate si cu surse tot mai numeroase, privirea nuantata angajata pentru cunoasterea, explicarea si întelegerea acestui fenomen complex este materializata în urma deschiderilor arhivistice din ultimii 15 ani, a mutatiilor epistemice din istoriografie (spre istorie sociala, culturala sau economica), a multiplicarii lupelor de lectura asupra izvoarelor istoriei recente. Proiectata minimalist în dimensiunea diacronica, clasica a evolutiei sistemului de putere comunist, lucrarea privilegiaza analizele tematice si abordarile sincronice si le ofera cititorilor perspective proaspete asupra felului în care s-a materializat tumultuosul si traumaticul proiect al constructiei comuniste în România." (Virgiliu Tîrau)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: