skip to content

Nu sunt eu

Nu sunt eu von Maia Morgenstern

Preis pro Stück:
Lei 50 / € 16,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 208 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2020
Verlag: Litera
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786063365973

O zi calda, din anotimpul cireselor. Lumina era frumoasa, desi cerul era acoperit. Un pic.
În ziua în care am îmbatrânit, am adormit un pic pe banca, la umbra. Si am visat un vis nemaivisat.
În ziua în care am îmbatrânit, citeam o carte nemaicitita. Mi-a placut.
În ziua în care am îmbatrânit, am zâmbit si m-am sprijinit de bratul oferit de un tânar binevoitor:
- Va pot ajuta, doamna? m-a întrebat politicos si zâmbitor.
A fost frumos.
În ziua în care am îmbatrânit, am plâns. Un pic. Stiu eu de ce.
În ziua în care am îmbatrânit, am obosit un pic. Am respirat greu si m-am rezemat de un copac. Am respirat si am uitat unde am plecat. Si-am râs, nu stiu de ce. A fost frumos.
În ziua în care am îmbatrânit, mi-am amintit de mama si de tata. De parcul Cismigiu. Si de vecinii din curtea alaturata. Si de o fetita mica, slabuta si miorlaita.
În ziua în care am îmbatrânit, am mâncat înghetata pe saturate. Si am cântat cântece frantuzesti. În ziua în care am îmbatrânit, a fost frumos. Maia Morgenstern

MAIA MORGENSTERN se naste la Bucuresti, pe 1 mai 1962. Încheie studiile de licenta la IATC în 1985, la clasa lui Dem Radulescu. Este repartizata la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, apoi revine la Bucuresti, unde joaca la Teatrul Evreiesc de Stat si la Teatrul National. Realizeaza proiecte artistice de anvergura, atât în teatru, cât si în film, alaturi de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Serban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson. Pe scena TNB se remarca în spectacole precum O trilogie antica, dupa Euripide si Seneca, Dama cu camelii dupa Al. Dumas fiul, Vizita batrânei doamne de F. Dürrenmatt. La TES, unde este si manager, din anul 2012, interpreteaza roluri remarcabile, în productii ca Asta seara: Lola Blau de G. Kreisler sau Jocul regilor de P. Kohout. Colaboreaza cu teatre din tara si de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt Balanta, Cel mai iubit dintre pamânteni sau Patimile lui Hristos. A fost distinsa cu Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita, Ordinul Artelor si Literelor în grad de Cavaler, în Franta, Ordinul Regal "Nihil Sine Deo". Parlamentul European de la Strasbourg o desemneaza, în anul 2003, Actrita si Femeia anului. În 2018 devine Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti si este decorata de catre Presedintele României cu Ordinul National pentru Merit în grad de Mare Ofiter.

"Sa stii, maicuta mea, ca port icoana ta / Oriunde si oricând, o port cu mine-n gând!"
Cânta Dan Spataru la radio.
- Închide-l! striga mama. Închide imediat radioul! Dusea, închide acum radioul!
- De ce?
- O sa plânga! O sa plânga iarasi! O sa faca febra!
- Nu! Nu mai plâng! Sunt mare de-acum. Am cinci ani. Nu închide radioul! Vreau sa ascult cântecul!
Nu puteam sa ascult cântecul fara sa plâng. Radioul a fost stins. Degeaba! Prin ferestrele deschise catre o primavara promisa, înca neîmplinita, se revarsau acordurile cântecului transmis de la difuzorul (poate tranzistorul) vecinilor.
"As vrea sa ma mai certi, as vrea sa ma mai ierti / si mângâierea ta..." Plâng. Acum.
"Si sa mai stii ca-ti multumesc, maicuta mea!"

Poate ca nu vom deveni toate mame. Poate ca nu o sa fim totdeauna mamele acelea perfecte, asa cum se asteapta de la noi. Dar, cu siguranta, suntem si vom ramâne fiicele mamelor noastre. Perfecte! Pentru mamele noastre!"

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: