skip to content

< Articol precedent   Articolul următor >

Castelul Bran

Castelul Bran din Diana Mandache

Preţ pe bucată:
Lei 49 / € 16,50
Valoare cu TVA: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Taxe poştale

în stoc

Categorie: Bücher
Pagini / Format: 216 S.; Hardcover/Pappeinband
Anul apariţiei: 2017
Editura: Curtea Veche
Limba: Rumänisch
ISBN: 9786065889347

Cunoscut în Occident datorita literaturii fantastice, în care a fost asociat cu numele sângerosului Dracula (identificat, fara temei, cu Vlad Tepe?), castelul Bran are o istorie care coboara pâna la începutul secolului al XIII-lea, în vremea teutonilor. Anul 1920 este un an de rascruce pentru destinul castelului: în semn de adânca admiratie si recunostinta pentru contributia adusa la Marea Unire, brasovenii i l-au daruit Reginei Maria. Suverana va preface acest edificiu încarcat de istorie într-un încântator loc al aventurii spirituale, dând frâu liber simtamintelor sale romantice.

Cu ajutorul arhitectului Karel Líman, Regina a transformat interiorul castelului într-un spatiu feeric, în care elementele traditionale românesti se îmbina, într-un stil unic, fascinant, cu cele exotice. De asemenea, au fost transformate împrejurimile, care au devenit locuri de o extraordinara frumusete, inspirata din diferite culturi. Vizitatorii, si cei ilustri, si cei obitnuiti, au putut admira gradini impresionante, dependinte pitoresti, iar entuziasmul lor e dovedit de impresiile de calatorie sau de scrisorile pe care i le trimiteau Reginei.

Astazi, o vizita la Bran înseamna mai mult decât o simpla incursiune în trecutul castelului: sunt atât de multe lucruri în jur care poarta mesajul unui spirit profund, cel al Reginei! „Branul, mica cetate uitata", cum îl numea însasi Regina Maria, în rânduri din care transpare romantismul sau atât de caracteristic, ravasita de nostalgii si presimtiri lucide, îsi deschide, prin aceasta splendida monografie ilustrata, elaborata de Diana Mandache, portile unui public dornic sa afle adevarata istorie a unui simbol.

Mai multe articole care vă pot interesa: