skip to content

Lansare carte - "Afacerea Roşia Montană", de MIHAI GOŢIU

8. Dezember 2013

Buechercafe Erasmus/Casa Teutsch, duminică, 8 decembrie, ora: 14.00, Sala multifunctionala, etajul 1

Dezbatere: "Cultura Rezistenţei" -
Invitat: DAN PERJOVSCHI

Proiecţie scurt metraj documentar:
"Zidurile. Making of", de Mihai Goţiu (17,35 min.)

"Cultura Rezistenţei"

Opoziţia faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a devenit cea mai mare mişcare civică din România ultimelor două decenii. În mare măsură acest lucru s-a datorat acţiunilor culturale, atât în sens larg (incluzând demersurile Academiei Române, profesorilor universitari, cercetătorilor etc.), cât şi în sens restrâns (legat doar de acţiunile artistice). Cartea "Afacerea Roşia Montană" îşi propune nu doar să prezinte istoria şi toate implicaţiile unui scandal care scos zeci de mii de români în stradă, ci şi să provoace dezbateri publice pornind de la modelul pe care îl oferă cazul Roşia Montană.

"Afacerea Roşia Montană"

Cartea Afacerea Roşia Montană este rezultatul unei investigaţii jurnalistice de peste 11 ani a cazului care, în toamna lui 2013, a scos zeci de mii de români în stradă. Cartea prezintă schema afacerii, documente inedite, persoanele implicate (investitori şi politicieni), modul în care mass-media au prezentat subiectul, analiza proiectului minier, precum şi istoria formării şi dezvoltării rezistenţei civice. Pentru sutele de articole scrise despre Roşia Montană, Mihai Goţiu a fost premiat de societatea civilă şi de profesioniştii din domeniul presei, dar, în acelaşi timp, a fost ţinta presiunilor, ameninţărilor şi agresiunilor companiei şi ale unor angajaţi şi susţinători ale acesteia.

"Zidurile. Making of" (17,35 min.)

Începând cu anul 2000, casele achiziţionate de compania minieră la Roşia Montană au intrat într-un proces accentuat de degradare, 150 dintre ele fiind demolate. În paralel cu distrugerea patrimoniului cultural, comunitatea locală a început să se dezintegreze. După 2007, Asociaţia ARA a iniţiat programe de restaurare a caselor din Roşia Montană. În jurul lucrărilor de salvare a Casei Parohiale Unitariene şi a altor clădiri din Roşia Montană se formează o nouă comunitate. Zidurile. Making of prezintă secvenţe de filmare pentru strângerea fondurilor necesare realizării unui documentar de lung metraj.

verwandte Dokumente


Sechs Miniaturen für Orgel von Ernst Irtel »

« Buchvorstellung Marias Weihnachtsbäckerei von Maria Schneider