skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Mâncarea franciscanilor – carte de bucate din Sumuleu Ciuc din anii 1690

Mâncarea franciscanilor – carte de bucate din Sumuleu Ciuc din anii 1690

Preis pro Stück:
Lei 158 / € 52,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 273 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2023
Verlag: Csikszereda
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786068659350

O versiune moderna, bogat ilustrata, a unei colectii de retete strânse la manastirea franciscana din Sumuleu Ciuc în anii 1690, a fost tradusa si publicata în limba româna la sfârsitul anului trecut.

Varianta ei originala (sursa ei primara) este o colectie de retete aparuta la manastirea franciscana din Sumuleu Ciuc în anii 1690, care invita cititorii într-o calatorie gastronomica extraordinara.

"Cartea de bucate a calugarilor franciscani" a fost publicata într-o versiune moderna în 2022 de catre Editura Tortoma (titlul în limba maghiara: Ferencesek f?ztje - Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekb?l), iar în luna decembrie a anului trecut a fost publicata si în limba româna de catre Editura Csíkszereda, în traducerea lui Andrei Dósa.

Cartea "Mâncarea franciscanilor" este un ghid cultural-istoric, care include un studiu cuprinzator si interesant despre manuscrisul pretios pe care se bazeaza cartea de bucate, realizat de istoricul si coeditorul cartii SALY Noémi, si contine 55 retete bazate pe descrieri vechi, selectate si preparate de catre maestrul bucatar SZ?CS El?d, surprinse de fotograful MIHÁLY László.
Reclame

Aceasta aventura gastronomica neobisnuita se concentreaza în principal pe franciscanii din Sumuleu de Ciuc, care s-au stabilit în satul de lânga Miercurea Ciuc în urma cu aproape 600 de ani. Cartea include istoria culturala si gastronomica, istorii despre modul în care traiau calugarii franciscani acum mai bine de 330 de ani, ce ingrediente, condimente si ustensile foloseau si ce tehnici de gatit foloseau. Printre cele 55 de retete veti gasi feluri de mâncare si deserturi care sunt cunoscute si în prezent, precum si combinatii de arome speciale si incitante cu care multi oameni nu s-au întâlnit pâna acum.

"Este o placere sa o iei în mâna, sa o rasfoiesti, sa o citesti cu visare, sa vezi cum prefata, imaginile si comentariile gastronomice utile transforma mâncarurile exotice si stravechi în mâncaruri moderne si pline de viata, astfel încât sa fim tentati sa ne imaginam cum ar fi sa gustam una sau doua dintre retete, sa calatorim efectiv cu trei sute de ani în trecut si sa ne asezam la masa calugarilor." (DRAGOMÁN György)