skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

In Farmecul Carpatilor

In Farmecul Carpatilor von August Roland von Spiess, Helga Stein
Cincizeci si cinci de ani de vanatoare

Preis pro Stück:
Lei 79 / € 26,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 352 S.; Hardcover/Pappeinband
Erscheinungsjahr: 2022
Verlag: Hermannstadt, Honterus
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786060081197

116 reproduceri dupa fotografii originale din fondul personal A. R. von Spiess

Helga Stein, nepoata lui August R. von Spiess, cel care da numele Muzeului Cinegetic August von Spiess, de pe strada Scoala de Înot Si celebru vânator de la începutul secolului trecut, a lansat la Sibiu, în incinta muzeului, volumul "În farmecul Carpatilor", dedicat lui von Spiess.

Carpatii! - cine nu se lasa rapit de farmecul înaltimilor, a crestelor stâncoase si de padurile seculare, de cerbii sai capitali si de ursii sihastrii? August R. von Spiess, (1864-1953), desigur, nu se putea sustrage acestui farmec. Prin pasiunea sa de vânator a putut sa descopere si sa traiascã cele mai frumoase si interesante momente în aceasta tara unica în felul ei, având totodata peisaje atât de variate. La vremea lui, vânatoarea, considerata drept nobila pasiune, era legata de dragoste pentru natura, implicit fata de creatiile ei. August von Spiess traia toate acestea cu o legitimitate si etica deosebita, care astazi lipsesc multor vânatori bine înstariti, avizi de recorduri magulitoare.
Povestea unui mare vânator

"Vizibil îngrijorat A.R. von Spiess constata la una din ultimele sale excursii în muntii lui iubiti, ce consecinte are pasunatul excesiv si exploatarile necontrolate ale lemnului. Cu multa empatie avertiza noua generatie în privinta consecintelor unor asemenea excese irationale fata de natura, în multe cazuri, ireversibile. Semnificativ pentru el a fost mai ales darul, de a reda într-un limbaj viu si bogat evenimentele pe care le-a trait. Chiar si un cititor care nu e vânator este atras de frumusetea descrierilor sale ale muntilor, padurilor si a animalelor. August R. von Spiess era de multã vreme cunoscut prin povestirile si relatarile sale din îndepartatele masive ale Carpatilor. A fost colaborator-corespondent la aproximativ zece reviste si ziare din Germania si Austro-Ungaria, mai ales la vechile reviste de vânatoare ,,Waidmannsheil" din Klagenfurt cât si la faimoasele si reputatele reviste ca ,,Wild und Hund" si ,,Der deutsche Jäger"din Germania. Din bogatul tezaur al evenimentelor, experientelor si mai ales din cel a învatamintelor care le-a tras, a ales, la îndemnul mai multor prieteni, subiectele pentru cartea sa ,,În farmecul Carpatilor", sustine Helga Stein.

Cu aceasta carte, s-a continuat seria traducerilor din scrierile lui August R. von Spiess: "Vânatorile de odinioara" , carte explicativa pentru Muzeul Cinegetic "A. von Spiess" din Sibiu (2015), în limba româna si germana, raportul despre cele doua expeditii în Africa "Din Ardeal la Kilimanjaro"(2019) Si monografiile "Caprele negre in masivul Retezat" (2002) si "Gurghiu"(2020).

Tinând cont de interesul special al publicului cititor românesc s-a recurs si la analiza imaginilor din albumele cu fotografii ale autorului, care încep cu anul 1896. "S-a oferit multa atentie caracterului documentar al imaginilor diverselor cabane, stâne si bordeie, pe care le-a folosit autorul in excursiile sale. Indiscutabil, o legatura deosebita îl lega si de tovarasii sai de vânatoare. Mult respect manifesta fata de taranii-vânatori, adesea fosti cunoscuti braconieri, fata de cunostintele lor de teren si de comportament al vânatului. Poate unul sau altul dintre cititori va regasi un strabunic sau vreo ruda a carei pomenire se face aici cu multumire si cu tot respectul cuvenit. Suntem sigur ca stimatul citior va urmarii cu inima la gura când câinii ciobanilor pornesc cu latrat salbatic câtre ursul pagubitor care vrea sa-i ia iama din turma de la stâna sau când autorul se furiseaza înca pe intuneric dis-de-dimineata prin padure întunecoasa câtre locul de rotit al cocosului de munte si cu aceasta ocazie urmareste cum se trezeste padurea de la primul ciripit pâna la rasaritul primelor raze al soarelui si aparitia mândrului cocos", afirma Helga Stein.

Cosmin PAL

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: