skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Poster Harta Moldovei in timpul domniei lui Stefan cel Mare Voevod (1457-1504)

Poster Harta Moldovei in timpul domniei lui Stefan cel Mare Voevod (1457-1504) von Andrei Negus
Poster des Fürstentums Moldau zur Zeit des Voevoden Stefan des Großen (1457-1504)

Preis pro Stück:
Lei 29 / € 9,90
Inkl. Mwst.: 20% (Lei) / 19% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Landkarten
Seiten / Format: Poster A3; Poster A3
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: MTX Design
Sprache: Rumänisch
ISBN: 378468

Reproduktion einer sehr seltenen und detaillierten Karte, die die Lage der Moldau zur Zeit der Herrschaft von Stefan cel Mare darstellt. Die Karte umfasst sowohl Bessarabien als auch Pokutien und die Einteilung in 23 Kreise. Von diesen behielten 16 ihre historischen Namen über 400 Jahre lang und erscheinen mit demselben Status in verschiedenen Regionen (Moldau, Bessarabien, Bukowina) in Großrumänien.

Gemäß der Legende und in ihrer Ergänzung enthält die Karte relevante Informationen, Notizen, Jahreszahlen, Symbole und grafisch platzierte Markierungen. Erwähnt werden muss die administrative Unterteilung in Unterland, Oberland und Bessarabien sowie die Benennung der 23 Kreise, die den jeweiligen Teilen zugeordnet sind.

Die Landesgrenze, Kreishauptstädte, strategisch errichtete Punkte, Orte, an denen Stefan cel Mare Kriege führte, sowie Befestigungen, Burgen, Fürstenhöfe mit Kirchen und alle anderen von ihm erbauten Kirchen sind auf der Karte verzeichnet.

Reproducere dupa o harta foarte rara si detaliata ce prezinta situatia Moldovei în timpul domniei lui Stefan cel Mare. Harta cuprinde atât Basarabia cât si Pocutia precum si organizarea în 23 de judete. Dintre acestea, 16 îsi vor pastra denumirile istorice peste 400 de ani si vor figura cu acelasi statut repartizate în diferite regiuni (Moldova, Basarabia, Bucovina) în cadrul României Mari atunci când aceasta a fost organizata doar pentru aproximativ 8 ani în formula administrativa inedita a celor 76 de judete (aceasta harta foarte speciala si prea putin cunoscuta a României Mari cu 76 de judete numerotate si împartite pe regiuni istorice, este publicata în cadrul proiectului "Iubesc România" si poate fi comandata).
Judetele Iasi, Roman, Vaslui, Tutova, Tecuci, Putna, Covurlui, Falciu si Neamtu vor ramâne istoric în Moldova. Orhei, Soroca, Hotin, Tighina (ca resedinta a judetului Bugeac pe harta) si Cetatea Alba vor ajunge în Basarabia. Cernauti si Suceava vor ajunge în Bucovina. Editia actuala este regândita grafic, dar fidela cartografic unui original din anul 1923.
Conform legendei si în completarea ei, harta contine informatii, note, ani, simboluri si marcaje relevante trecute si localizate grafic. Trebuie mentionata subâmpartirea administrativa în Tara de jos, Tara de sus si Basarabia precum si notarea celor 23 de judete alocate fiecarei tari în parte.
Hotarul tarii, resedintele de judet, punctele strategice înaltate, localitatile unde Stefan cel Mare a purtat razboi, precum si fortificatiile, cetatile, curtile domnesti cu biserici, alaturi de toate celelalte biserici zidite de el sunt trecute pe harta.
Este interesant de analizat, prezenta Sfântului Munte Athos în cadrul hartii, jos în dreapta legendei. Aceasta se datoreaza ctitoriilor importante realizate acolo de domnitorul român. Observam, mentionarea manastirii Zograf (Zografu) care a fost zidita de Stefan cel Mare (a refacut-o aproape integral între anii 1466-1502).
Pe harta peninsulei, distinct de semnul "biserica construita de Stefan" în dreptul manastirii Zograf, apare un cerc, adica simbolul pentru "punct strategic" si notarea "turn pentru corabii" (arsanaua sau portul) care a fost zidit tot de catre domnitorul moldovean.
În estul hartii remarcam Stema Moldovei si mentiunea ca a fost publicata cu binecuvântarea Episcopului Husilor, Conon Aramescu-Donici. Acesta a fost ales Episcop în anul 1902 si apoi Mitropolit-Primat în 1912. La vest harta se echilibreaza grafic cu portretul lui Stefan cel Mare si notarea anilor sai de domnie
Pe lânga farmecul acestor elemente istorice se remarca hotarul tarii, dar si marcajul coloristic al vecinatatii cu Galitia (în 1349 a fost cucerita de poloni iar din 1352 a fost inclusa în componenta Poloniei), cu Podolia (regiune istorica unde românii au fost cândva bastinasi iar apoi doar majoritari, stapânita mai pe urma pe rând de catre poloni, turci, prusaci, rusi si apoi din nou de polonezi), cu Lituania precum si cu Transilvania (care mentioneaza "Trei Scaune") si Muntenia.
Bogatia impresionanta de informatii a legendei si citatul colosal despre marele domnitor, întregesc imaginea istorica inedita a hartii.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: