skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Poster Harta Tarile Române în epoca lui Mihai Viteazul (1558-1601)

Poster Harta Tarile Române în epoca lui Mihai Viteazul (1558-1601) von Andrei Negus
Poster Karte der rumänischen Fürstentümer zur Zeit Michaels des Tapferen (1558-1601)

Preis pro Stück:
Lei 29 / € 9,90
Inkl. Mwst.: 20% (Lei) / 19% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Landkarten
Seiten / Format: Poster A3; Poster A3
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: MTX Design
Sprache: Rumänisch
ISBN: 378471

Reproduktion einer sehr seltenen Karte, die die Lage der rumänischen Länder unter der Herrschaft von Mihai Viteazul (Michaels des Tapferen) darstellt. Mihai Viteazul, Herrscher der Walachei, Siebenbürgens und ganz Moldawiens, wie er sich selbst bezeichnete, verwendete diesen vollständigen Titel in einem Erlass in Alba Iulia am 6. Juli 1600, womit er dokumentarisch die erste politische Vereinigung der drei rumänischen Länder bestätigte (die tatsächliche Vereinigung war Ende Mai 1600 vollzogen worden). Die aktuelle Ausgabe ist grafisch angereichert, bleibt jedoch kartografisch einem Original von 1923 treu.

Die Karte enthält Informationen, Notizen, Jahreszahlen, Symbole und relevante Markierungen über Eroberungs- und Rückzugsexpeditionen, über Schlachten und wichtige Momente, die grafisch genau an den Orten dargestellt sind, an denen sie stattgefunden haben.

Reproducere dupa o harta foarte rara ce prezinta situatia Tarilor Române în epoca si sub stapânirea lui Mihai Viteazul. Domn al Tarii Românesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei, asa cum singur s-a considerat, Mihai Viteazul a folosi aceasta titulatura completa într-un hrisov, la Alba Iulia la data de 6 Iulie 1600 confirmând, documentar prima unire politica a celor trei tari române (unirea efectiva fusese realizata la sfârsitul lunii mai 1600). Editia actuala este îmbogatita grafic, dar fidela cartografic unui original din anul 1923.
Harta contine informatii, note, ani, simboluri si marcaje relevante despre expeditii de cucerire si de retragere, despre batalii si momente importante trecute grafic exact în locul unde s-au întâmplat.
În cuprinsul Tarii Moldovei observam prezenta localitatilor, Visnita, Cernauti, Hotin, Soroca, Orhei, Chisinau si Cahul. Mai târziu, ele vor fi adevarate judete în Bucovina si Basarabia în cadrul României Mari, atunci când aceasta a fost organizata doar pentru aproximativ 8 ani în formula administrativa inedita a celor 76 de judete (aceasta harta foarte speciala si prea putin cunoscuta a României Mari cu 76 de judete numerotate si împartite pe regiuni istorice, este publicata în cadrul proiectului "Iubesc România" si poate fi comandata).
Este interesant de observat, pe teritoriul Marelui Principat Transilvan, chiar la granita, prezenta la vest a importantului oras Debretin, la sud mentionarea Scaunelor Sasesti iar la sud-est a "Scaunelor Secuesti" (Sedes Siculorum - scaunele de judecata).
În estul hartii sunt notati atât tatarii cât si tatarii de Bugeac (numiti mai târziu dunareni) care sunt combinatia dintre tatari si nogai si care au format pentru o vreme hoarda Bugeacului. Tatarii sunt mentionati deoarece de-a lungul istoriei au reprezentat un real pericol si au întreprins multe raiduri si atacuri. Trebuie observat faptul ca la vremea când Tarile Române erau unite sub domnia lui Mihai Viteazul, acestea nu aveau iesire la Marea Neagra deoarece teritoriul respectiv era sub influenta otomanilor si partial a tatarilor.
La vest harta cuprinde Pasalâcul Timisoara (o surpriza pentru unii) organizat în sangiacuri (steaguri) care erau niste diviziuni administrative. Banatul intrase în sfera de influenta a Imperiului Otoman dupa prabusirea Regatului Maghiar (Mohács 1526). Spre deosebire de Transilvania, care a reusit sa-si pastreze statutul de principat autonom sub suzeranitatea Portii, Banatul a fost ocupat direct de otomani si transformat într-un pasalâc. Era condus de un beglerbeg si a ramas sub acest control 164 de ani, mai exact pâna în anul 1716 când a fost cucerit de armatele habsburgice.
Pe lânga farmecul acestor elemente istorice se remarca Hotarul lui Mihai Viteazul, dar si marcajul coloristic al vecinatatii cu Regatul Poloniei, cu Pocutia, Austria si Turcia. Tainica Stema Unita a lui Mihai Viteazul, portretul si titulatura sa completa, precum si descrierea originala în limbaj vechi a contextului istoric favorabil unirii celor trei principate în cadrul "vechei Dacii", întregesc conceptul grafic al hartii, care devine o adevarata "piatra de hotar" în panoplia de onoare a hartilor dedicate Unirii.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: