skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Germanii din Banat prin povestirile lor

Germanii din Banat prin povestirile lor von Smaranda Vultur

Preis pro Stück:
Lei 55 / € 18,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 504 S.; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2018
Verlag: Polirom
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789734671588
Auflage / Bände: Editia a II-a revazuta si adaugita

Volum aparut cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în baza unei decizii emise de Parlamentul German.

Sînt trei secole de cînd primii germani au fost colonizati în Banat, prezenta lor jucînd un rol important în regiune atît din punct de vedere economic, cît si politic si cultural. Într-o a doua editie revazuta si considerabil adaugita, volumul coordonat de Smaranda Vultur reuneste interviuri autobiografice si studii antropologice despre minoritatea germana din Banat, care creioneaza imaginea de ieri si de azi a unei etnii, precum si repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip „povestea vietii" sînt prezentate destine individuale, obiceiuri, traditii, locurile ramase în memoria etnicilor germani, precum si odiseea celor deportati în URSS în 1945 si în Baragan în 1951.

„Marturiile celor care au traversat perioada de nazificare, razboiul, care au pierdut prin expropriere sau colectivizare accesul la transmiterea bunurilor, au cunoscut la o vîrsta extrem de frageda deportarile, separarea de familie si munca epuizanta sînt mai dramatice, mai încarcate de emotii atunci cînd cei care relateaza nu au cîstigat prin trecerea timpului o anume detasare si distantare analitica. Sînt – în cazul deportatilor în URSS mai ales (jumatate dintre interviuri fiind cu unii dintre ei) – adevarate povesti de supravietuire, fara tonalitati eroizante, care le-ar face mai putin credibile. Descrierile conditiilor din lagar sînt uneori cinematografice, apropiindu-se prin detalii de puterea de impact a unui text literar, pe principiul ca realitatea, în conditii extreme, concureaza fictiunea." (Smaranda Vultur)