skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Scoala si societatea din Banat la inceputul secolului XX, vol. I - Comitatele Timis si Caras-Severin 1900-1924

Scoala si societatea din Banat la inceputul secolului XX, vol. I - Comitatele Timis si Caras-Severin 1900-1924 von Angela Rotaru-Dumitrescu

Preis pro Stück:
Lei 62 / € 20,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 354 pagini; Paperback
Erscheinungsjahr: 2011
Verlag: Timisoara : Excelsior Art
Sprache: Rumänisch
ISBN: 5948398001658

Alaturi de Biserica, Scoala a fost institutia recunoscuta în mod legal românilor din Austro-Ungaria în secolul al XIX-lea si la începutul secolului XX. Aceasta a avut un rol decisiv în conservarea identitatii nationale, în educatia si în procesul de cristalizare a elementelor culturale definitorii pentru populatia româneasca din Banat. Scoala confesionala a participat în mod activ la primul nivel al învatamântului, facând alfabetizare si instructie, ceea ce urma sa favorizeze românilor accesul la alte etape, superioare, de educatie ce asigurau formarea structurilor elitare.

Prima treapta a sistemului educational ilustreaza totodata gradul de dezvoltare si de modernizare al societatii românesti banatene, capacitatea acesteia de a raspunde provocarilor dezvoltarii economice, sociale sau culturale ale începutului de secol XX. Putem sa consideram ca perioada analizata este cea mai dificila din istoria acestor institutii în Banat, (Scoala si Biserica), ceea ce a impus bisericilor ortodoxe si greco-catolice în calitatea lor de sustinatoare a scolilor confesionale, luarea de masuri suplimentare în domeniul pedagogic dar mai ales fiscal pentru a putea mentine existenta institutiilor de învatamânt.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: