skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Ardealul în spatiul sud-est european.

Ardealul în spatiul sud-est european. von Paul Niedermaier
Studii de istorie a habitatului din zona României în secolele IX–XIV

Preis pro Stück:
Lei 79 / € 26,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 285 S.; gebundene Ausgabe
Erscheinungsjahr: 2022
Verlag: Editura Academiei Romane
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789732736340

În cele aproape 300 de pagini, autorul se concentreaza asupra habitatului din zona României cu toate aspectele acestuia (cadrul natural, comunitatile culturale si evolutia lor demografica, structurarea aferenta a spatiului), aspecte pâna acum prea putin studiate. Lucrarea de fata aduce astfel, pentru istoriografia româneasca, nenumarate interpretari inedite.
Autorul insista, în mod special, asupra spatiului românesc, de la Nistru si Tisa pâna la Dunarea europeana. Zonele se grupeaza în jurul Carpatilor, focalizându-se cu deosebire în bazinul din curbura acestora, care apare ca o cetate verde între stepa nord-pontica si pusta panonica, între Carpatii Padurosi si prapastiosii munti Balcani; este vorba de o regiune în care s-au întâlnit influente culturale venite din marele Bizant, Rusia Kieveana si Viena central-europeana, cu care s-a învecinat, ale caror centre sunt situate la aceeasi distanta de zona studiata.

În baza prodigioasei sale activitati, academicianul Paul Niedermaier a avut parte de aprecieri dar si de o indiscutabila recunoastere profesionala. Nu este la îndemâna oricui sa primeasca Ordinul "Serviciul Constiincios", în grad de Ofiter, Ordinul "Serviciul Constiincios" în grad de Cavaler ori Ordinul "Pentru Merit", în grad de Cavaler, cum nu este la îndemâna oricui sa i se atribuie Medalia pentru cercetarea oraselor oferita de Comisia pentru istoria oraselor din România, Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland ori Medalia de aur a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Si totusi, în ciuda acestor lauri, cea mai mare recompensa pe care o pretuieste academicianul sibian este recunostinta colaboratorilor, a comunitatii locale dar si nationale.

Un cadou de mare pret
--------------------------
Un cadou de mare pret a fost chiar volumul la care a lucrat de mai multi ani, un volum gata sa vada lumina tiparului. Este vorba despre "ARDEALUL în spatiul sud-est european. Studii privind istoria habitatului în secolele IX-XIII" despre care academicianul Paul Niedermaier afirma ca a fost un proces amplu si complex, mai ales ca a avut în fata o serie de teme problema care au vizat Ardealul, "...motiv pentru care am largit orizontul de cercetare si investigare. Demersul final ne-a indicat necesitatea de a ne întinde cercetarile pe o arie cuprinsa între Nistru-Tisa si Dunare". Dar acest subiect îl vom aborda mai amplu într-un interviu în care concluziile cercetarilor abunda în noi abordari si interpretari surprinzatoarea, fapt pentru care volumul editat în româna si germana "va fi un cadou frumos si pentru România".

Ceva despre aniversarea "Cezarului Academiei Române"
-----------------------------------------
Fara fast, dar cu numeroase mesaje venite de la cunoscuti precum si de la persoane mai putin asteptate , academicianul si-a marcat cu decenta si noblete frumoasa vârsta. Excelenta Sa Paul Niedermaier s-a nascut la Sibiu în 25 iulie 1937. A urmat studiile medii între anii 1951-1955. Absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti în anul 1961, si-a continuat perfectionarea prin studii de doctorat în perioada 1967 - 1975, sub coordonarea stiintifica a academicianului prof. dr. Grigore Ionescu, tema fiind generoasa: "Dezvoltarea centrelor istorice ale oraselor medievale din Transilvania pâna la sfârsitul secolului al XVI-lea". În perioada 1961-1963 a facut parte din colectivul DSAPC Timisoara, initial ca arhitect stagiar ulterior fiind arhitect proiectant. Între 1963-1971 a fost arhitect si seful sectiei de restaurare a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Cercetator aplicat al habitatului urban si rural a proiectant Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului si Muzeul viticulturii si pomiculturii de la Golesti. În calitate de profesor îndrumator Paul Niedermaier a sustinut cu stoicim activitatea stiintifica a studentilor si doctoranzilor de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Fondator si presedinte de onoare al "Comisiei de Istorie a Oraselor din România"; epitrop al Comunitatii Bisericii Evanghelice C.A. din România, academician Paul Niedermaie a fost directorul Institutul de Cercetari Socio-Umane Sibiu, perioada în institutia Academiei Române a înflorit, si a capitalizat prestanta si recunoastere la nivel national si international. Cheia succesului ? Raspunsul l-am aflat tot în interviul oferit cu benevolenta de reputatul academician sibian, caruia îi uram: "La multi, foarte multi ani cu sanatate!".

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: