skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Daca-i obligam pe oameni sa citeasca, vor citi

Daca-i obligam pe oameni sa citeasca, vor citi von Cristina Preutu
Culisele propagandei politice în România socialista (1965-1973)

Preis pro Stück:
Lei 109 / € 36,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 788 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786067146325

Volumul reuneste o serie de documente datând din perioada 1965-1973, care reflecta etapele si mecanismele propagandei politice din România acelor ani. Selectia a vizat urmatoarele teme: procesul de "creare" si difuzare a discursului propagandistic; evolutia institutiilor de propaganda; procesul de recrutare, instruire si control al propagandistilor; scolile de partid; manifestari si activitati ideologice si culturale; relatia dintre cinematografie si propaganda; activitatile caselor de cultura; raportul dintre discursul ideologic si discursul national.

Chiar la scoli am atras atentia ca trebuie sa creasca ponderea discutiilor în cadrul învatamântului si nu a expunerilor, dar mai cu seama în învatamîntul de partid pun problema aceasta. Îi vom pune pe oameni în situatia sa gîndeasca, dar asta presupune sa-i ajutam sa citeasca. Nu sînt de acord cu ce a spus tov. Dicu aici, ca 60% din cei care participa la învatamîntul de partid nu stiu sa citeasca. Lucrurile nu stau chiar asa. Sigur, sînt unii carora le vine mai greu, dar daca o sa-i obligam sa citeasca vor citi, astfel o sa-i obligam sa si gîndeasca, pentru ca pîna la urma omul va vedea ca este întrebat. Nu va raspunde o data, de doua ori si dupa aceea îi este rusine, ca se uita lumea la el. Astfel putem crea un stimulent pentru a studia. Trebuie sa recurgem la asemenea forme încît sa facem învatamîntul mai viu.
(Fragment din stenograma întâlnirii lui Nicolae Ceausescu cu conducerea Sectiei de Propaganda a C.C. al P.C.R. din 8 februarie 1972)