Restaurarea monumentelor istorice din Lucian-Cristian Ratoiu
Restaurarea monumentelor istorice
Preţ pe bucată:
Lei 49 / € 16,50
Valoare cu TVA: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Taxe poştale
Categorie: Bücher
Pagini / Format: 448 S.; gebundene Ausgabe
Anul apariţiei: 2021
Editura: ACS
Limba: Deutsch
ISBN: 9786068922171
"Cartea lui Lucian-Cristian Ratoiu nu este un manual de restaurare sau un compendiu al diversitatii de tehnici pe care le poate presupune o interventie corecta asupra monumentelor istorice. Este o privire critica asupra conceptelor, teoriilor si practicilor care au configurat fenomenul patrimonial de-a lungul timpului si îl determina în prezent. Este o consistenta contributie la teoria conservarii si restaurarii monumentelor istorice.
Cum domeniul se afla într-o necontenita schimbare, revizitarea sa periodica este nu doar oportuna, ci si necesara în încercarea de a identifica, întelege si rationaliza mereu noile secvente ale evolutiei sale. Combinând lectura critica a lucrarilor de referinta cu cercetarea amanuntita a starii de fapt din teritoriu, cartea izbuteste sa surprinda aspecte definitorii ale fenomenului patrimonial în prezent.
Restaurarea corecta a monumentelor istorice, garantie a pastrarii lor, este de neconceput fara un efort asumat pentru a pastra un control asupra necontenitei schimbari a existentei lor fizice, încât esenta lor sa ramâna neschimbata. Lucrarea de fata este un pretios instrument teoretic pentru întelegerea procesualitatii fenomenului patrimonial si un îndreptar pentru justa aplicare a principiilor bunelor practici în conservarea si restaurarea monumentelor istorice."
Kázmér Kovács
Nascut în Buzau, Lucian-Cristian Ratoiu a urmat cursurile Liceului de Arta "Margareta Sterian" din aceeasi localitate, unde i-a avut ca profesori, printre altii, pe: Florin Menzopol, Georgeta Hlihor si Luminita Toader. A absolvit studiile de licenta (2004-2008), iar mai apoi pe cele de masterat (2009-2011) în cadrul Facultatii de Istoria si Teoria Artei, sectia Conservarea-Restaurarea Operei de Arta, din cadrul Universitatii Nationale de Arte, Bucuresti, acolo unde, în ambele cicluri, l-a avut drept coordonator pe prof. univ. dr. Dan Mohanu. Din 2009, ocupa functia de cercetator în cadrul Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica - INOE 2000. Individual sau în postura de coautor, a publicat numeroase articole în jurnale internationale de prestigiu si a participat la conferinte nationale sau internationale de profil. A absolvit cursurile Scolii Doctorale a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (2014-2020) sub coordonarea prof. univ. dr. Ruxandra-Silvelia Demetrescu, teza sa fiind intitulata: "Mutatii ale conceptului de monument istoric. Evolutia si adaptarea conservarii-restaurarii în Europa si în spatiul cultural românesc".
Permalink: https://www.buechercafe.ro/artikel.html?nummer=119762