skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Estetica lui Norman Manea

Estetica lui Norman Manea von Claudiu Turcus

Preis pro Stück:
Lei 33 / € 11,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 272 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2012
Verlag: Cartea Romaneasca
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789732329658

Studiul Estetica lui Norman Manea reprezinta prima monografie dedicata cunoscutului prozator roman, exilat din 1986 la New York. Privita in ansamblu, bibliografia receptarii lui Norman Manea depaseste trei sute de articole si studii, de aceea nu se poate spune ca opera scriitorului reprezinta un aisberg insuficient explorat. Totusi, in ciuda numeroaselor contributii critice, o abordare sistematica a scrierilor lui Norman Manea lipseste. Daca se poate spune ca s-a scris mult despre autorul Plicului negru, la fel de adevarat este si ca s-a scris fragmentar.
In acest context, cartea lui Claudiu Turcus isi propune doua obiective. Pe de o parte, interpretarea unitara a literaturii lui Norman Manea (Estetica) prin corelarea poeticii narative, a viziunii despre lume, precum si a recurentelor tematice ori stilistice aferente celor doua etape creatoare (romaneasca si americana). Pe de cealalta parte, demersul vizeaza contextualizarea discursului etic, care a generat campanii ostile de presa atit in ultimul deceniu al dictaturii comuniste, cit si dupa 1990.

„Claudiu Turcus scrie bine, dens, fara discursivitati lenese, reusind uneori formulari sclipitoare, incitante. Norman Manea apare in versiunea lui drept un scriitor eminamente subiectiv: cerebral, problematizant, cu mari apetente speculative, un apologet al individualismului, un analist fara astimpar al interioritatii si alienarii psiho-sociale, un agnostic cu indoieli identitare, un cuget dubitativ, nelinistit, sceptic. El este deopotriva un adversar al totalitarismelor si extremismelor de orice fel, cineva care atribuie scrisului o valoare morala, iar artei calitatea de refugiu, dar si de terapie." (Paul Cornea)

„Monografie remarcabila prin soliditatea demersului de istorie literara, ingeniozitate analitica si inteligenta de a pleca de la intrebari incomode si de a se confrunta cu probleme nevralgice, cartea lui Claudiu Turcus are meritul de a fi, nu mai putin, o naratiune critica si identitara ce radiografiaza acute dezbateri culturale romanesti ale ultimelor decenii." (Sanda Cordos)

„Viziune coerenta si originala asupra unui destin scriitoricesc de exceptie, totodata radiografie exacta, lipsita de orice urma de patetism, a imaturitatii, ostilitatii si prejudecatilor dominante in viata socio-culturala (post)comunista, Estetica lui Norman Manea recomanda un intelectual rasat, cu o certa inzestrare critica, atent la detalii, nepartinitor, dar transant in afirmatii, cu un discurs suplu si elegant, elaborat cu dezinvoltura, ce poarta amprenta unei precise vointe de sistematizare." (Carmen Musat)

„Estetica lui Norman Manea este o premiera in cercetarea critica romaneasca: de o excelenta calitate, cu meritul pionieratului, dar impunindu-se mai ales prin nivelul demersului analitic si reusita cuprinderii sintetice. Particularul spirit de patrundere justifica situarea lui Claudiu Turcus printre cei mai inzestrati critici din ultima generatie, remarcat nu o data pentru acuitatea, exigenta, siguranta opiniei si echilibrul judecatilor de valoare." (Ion Pop)