skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Romania 1916–1941

Romania 1916–1941 von Dennis Deletant
O istorie politica

Preis pro Stück:
Lei 60 / € 20,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 352 S.; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2024
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735084820

Dennis Deletant, unul dintre cei mai reputati cercetatori ai istoriei Romaniei, ne propune o noua sinteza a anilor interbelici, bazata pe valorificarea exhaustiva a surselor aparute in ultimele decenii. Contextul politic, situatia taranilor, experientele minoritatilor, coruptia, derapajele totalitare si colapsul democratiei sunt puse in paralel cu strategiile statului roman de a-si pastra integritatea teritoriala in fata amenintarii Germaniei naziste si Uniunii Sovietice, intr-un tablou din care se desprind limpede resorturile politice si sociale pe care astazi avem atata nevoie sa le intelegem.

Dincolo de sursele mai mult sau mai putin cunoscute publicului si specialistilor, Dennis Deletant a consultat materiale inedite din arhivele britanice. In volum sunt reproduse patru documente extrem de valoroase: un raport al spionajului britanic cu privire la situatia din Basarabia, din februarie 1918; o descriere a Basarabiei din perspectiva unui ofiter britanic, incepand cu 1934; extrase din insemnarile corespondentului The Times in Romania din 1928 pana in 1940 si un memoriu inestimabil despre politica externa a Romaniei in perioada interbelica, redactat de Iuliu Maniu si transmis guvernului britanic in aprilie 1942.

Intr-o epoca in care confruntarea cu un trecut inca neelucidat si neinteles pe deplin devine tot mai greu de evitat, sinteza actuala si lucida a lui Dennis Deletant este cu atat mai necesara.

Traducere din limba engleza de Monica Margarint.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: