skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

O foarte succinta introducere în poezia româna contemporana : A very brief introduction in the contemporary Romanian poetry

O foarte succinta introducere în poezia româna contemporana : A very brief introduction in the contemporary Romanian poetry von Ion Popescu-Bradiceni

Preis pro Stück:
Lei 37 / € 12,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 221 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Limes
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786067995213

Poet din stirpea celor care se manifesta cu infinita gratie într-un infinit de limbaj, critic si teroretician literar fabulos, care urmareste, vâneaza, defineste, cu o energie care ar merita, poate - stiu eu? -, o cauza mai buna, o fantasma numita transmodernism, Ion Popescu Bradiceni, unul dintre bunii mei prieteni gorjeni, alaturi de Lazar Popescu, este, mai presus de orice, creator de mitologie literara. Cine nu a pasit în celebra Moara de grâne si de cuvinte din Bradiceniul natal; cine nu s-a rugat în bisericuta cât o nuca, nu a zabovit macar o clipa într-o bancuta din sala de clasa unde a învatat buchile însusi Brâncusi, nu a citit macar un poem în curtea pensiunii Brâncusi (se putea numi altfel?!) din Pestisani si nu a dezbatut soarta literelor române în zilele noastre la Biblioteca Christian Tell din Târgu-Jiu, cu prilejul Serilor de literatura de la Bradiceni, are tot atâtea pricini de a regreta pierderea sansei de a pregusta fructul miezos al unui mit. Unul care nu ar fi întreg daca nu as evoca, acum si aci, vizita la casa parinteasca a fantastului meu prieten.
Trecem pe lânga suspomenita Moara de cuvinte, intram în curtea înierbata, apoi patrundem în casa vopsita în traditionalul albastru mneriu. Sunt doua camarute joase, bucatarie, camara si tinda. Mobilier taranesc. Pe mese câte o farfurioara cu fructe. La una din mese scrie Ion al meu. Si are spor, nu gluma, de vreme ce scoate câte trei-patru carti pe an, spre disperarea unora dintre amici. Dar mie unuia îmi place casa, asa modesta, curatica si mirosind a vechime data cu busuioc si levantica. Ion simte asta si, generos, îmi propune sa vin aici oricând si sa scriu ori numai "sa stai si sa cugeti", zice zâmbind parsiv.
Va invit sa patrundeti si sa zaboviti, cu folos, va asigur, în noua casa de cuvinte, cel putin la fel de provocatoare, daca nu si mai abitir decât dcele de dinainte, a lui Ion Popescu-Bradiceni. (Mircea Petean)