skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Zoom in / Zoom out

Zoom in / Zoom out von Alex Goldis
Lecturi de critica si literatura contemporanan

Preis pro Stück:
Lei 60 / € 20,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 373 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2023
Verlag: Casa Cartii de Stiinta, Klausenburg
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9786061722266

Alex Goldis este cadru didactic al Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai si redactor al revistei „Vatra". A publicat volumele Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2011), Sincronizarea criticii romanesti postbelice in deceniile opt si noua – teorii, metode, critici (Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, 2013) si, in calitate de co-editor alaturi de Stefan Baghiu, Translations and Semi-peripheral Cultures. Worlding the Romanian Novel in the Modern Literary System (Peter Lang Publishing, Berlin, 2022). A publicat, de asemenea, capitole si articole aparute in volume/reviste stiintifice de circulatie internationala, precum si cronici sau eseuri in reviste literare din Romania.

M-am gandit mult daca e oportuna reunirea intr-un volum a unor fragmente de publicistica literara scrise la cald, cu miza mai degraba de context. Mai pot fi ele de interes de vreme ce campul literaturii, cu tot ce implica el, se modifica o data la cativa ani? As zice ca macar partial da, din doua motive: pe de o parte, pentru ca sunt inca destul de putine textele accesibile in volum cu privire la literatura romana a ultimelor decenii. Pe de alta parte, indraznesc sa cred ca macar o parte din textele selectate aici nu cuprind doar observatii punctuale, ci isi propun sa chestioneze ecuatii mai ample cu privire la autori sau produse culturale. Am cautat de fiecare data sa elucidez probleme legate de dinamica sau evolutia unui gen, de raporturi dintre curente sau generatii, sa stabilesc filiatii scriitoricesti autohtone sau straine. In fine, am interogat adesea metode si principii de interpretare. De aceea, fotografia de aproape a unui fenomen (acel zoom in al focalizarii, in care am incercat sa fixez stilul particular al unui autor/al unei opere) a fost aproape intotdeauna insotita de un zoom out, prin care am incercat sa formulez observatii de sistem.

Alex Goldis

Desi este implicat prioritar, prin studii literare (asemenea celor mai multi colegi de generatie), in proiectul de a da voce mondiala literaturii romane, Alex Goldis selecteaza in aceasta carte pagini din critica sa foiletonistica (dintr-o activitate, asadar, complementara), publicata timp de aproape doua decenii in unele dintre cele mai prestigioase reviste culturale nationale. Trebuie precizat, de altfel, ca e unul dintre putinii care continua sa practice (chiar daca intr-o varianta mult restransa) meseria de cronicar literar despre care critici din vechime considerau ca ar fi de utilitate publica. Reiese astfel o panorama sui generis a literaturii actuale, capabila sa-l orienteze pe cititor pe potecile care se bifurca ale literaturii. Cartea e, apoi, o panoramare a situatiei criticii de azi, atat prin cartile pe care le prezinta, cat si prin problemele pe care, direct sau oblic, le ridica. Pretios e, de asemenea, faptul ca volumul ofera o panorama a calitatilor criticului. As spune ca prin zoom-urile livresti propuse, Alex Goldis realizeaza un selfie. Un portret al criticului la maturitate. Al unui critic remarcabil, avand o inzestrare speciala in a insoti literatura romana.

Sanda Cordos