Astazi mai bine nu m-as fi intalnit cu mine insami
Astazi mai bine nu m-as fi intalnit cu mine insami from Herta Müller
Price per copy:
Lei 28 / € 9,50
incl. VAT: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Delivery fees
Category: Bücher
Pages / Format: 236 S.; Taschenbuch
Edit year: 2011
Publishing House: Humanitas
Language: Rumänisch
ISBN: 9789736897832
„Premiul Nobel pentru literaturã îi este acordat scriitoarei Herta Müller, care descrie cu lirismul ei concentrat si proza plinã de sinceritate universul celor deposedati." (Motivatia juriului Nobel 2009)
In nebunia totalitarismului, o tânara nu vrea sa renunte la fericire. Un roman de o mare putere de evocare, de o forta aspra a cuvintelor ce se transforma în poezie si frumusete, unul dintre cele mai importante ale autoarei germane nãscutã în România. Prin acest roman, Herta Müller ne ofera o explorare magistrala si emotionanta a felului în care dictatura ajunge sa puna stapânire pe întreg sufletul omului.
„M-au chemat. Joi la zece fix." O tânara fara nume, într-un oras din România, o întâlnire obligatorie si temuta cu Securitatea regimului lui Nicolae Ceausescu. Pe drum, în tramvaiul care o duce la interogatoriu, prin mintea protagonistei se perinda imagini si figuri din viata ei: copilaria într-un oras de provincie si dorinta aproape erotica pe care o manifesta pentru tatal ei, prima casatorie cu un barbat care „nu ma putea lovi si se dispretuia pentru asta", cumplitele povesti despre deportare spuse de bunic. Apoi tânara prietena Lilli, ucisa de o santinela la granita cu Ungaria când încerca sa fuga din tara; si Paul, zilele si noptile lui petrecute mult prea adesea în alcool, dar si clipele de fericire traite împreunã cu el. Totul tine de amintire si se împleteste cu prezentul, cu interogatoriile si cu jignirile, cu spaima cotidiana si cu stratagemele prin care gândirea încearca statornic sa evite prabusirea.
„Acest roman impresionant reflecta absurditatea suprarealista a vietii sub dictatura: un anchetator care o saluta pe protagonista cu un sarut umed pe mâna, un deget taiat care apare din senin în geanta ei. Nu se stie clar de câte ori a fost chemata sau daca ea într-adevar ajunge la ultimul interogatoriu – o calatorie care înseamna permanenta evitare a absurdului cotidian, în care singura scapare este sa reusesti sa nu înnebunesti." (Guardian)
„Romanul Hertei Müller surprinde viata de cosmar într-o lume întoarsa pe dos." (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
„Romanul reconstituie atmosfera kafkiana a amenintarilor difuze si a unei permanente stari de nesiguranta, în acelasi timp nepierzând nici un moment din atentie regimul totalitar." (Der Spiegel)
„Un roman extrem de puternic, obsedant, care te tine cu sufletul la gurã pânã la sfârsit." (Andrea Bajani, Il Sole 24 Ore)
Permalink: https://www.buechercafe.ro/artikel.html?nummer=59665