skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Monografia Localitatii Sacel pana la 1918

Monografia Localitatii Sacel pana la 1918 von Liviu Patachi

Preis pro Stück:
Lei 29 / € 9,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 348 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2019
Verlag: Univ. Lucian Blaga Sibiu
Sprache: Rumänisch
Zustand: gebraucht; sehr gut
ISBN: 9786061216321

Recent, la Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, a aparut "Monografia localitatii Sacel pâna la 1918" de Liviu Patachi, editori fiind preotul Ioan Oprisiu sotia acestuia, Monica Oprisiu, costurile fiind suportate de Parohia Ortodoxa Româna Sacel. Despre autor nu stim prea multe (ar fi fost utila o cât de sumara biografie): a fost profesor de liceu în diferite localitati -Sighet, Salonta, Oradea, Arad - a obtinut titlul de doctor în 1946 cu teza intitulata "Românii din Ungaria si Transilvania în doua rascoale din veacul al XVIII-lea 1703 – 1711 si 1735", s-a nascut în Sacel în 1902 si a fost îngropat tot acolo în 1965, a fost urmarit de Securitate câtiva ani, în urma unor delatiuni cum ca a dus o "activitate dusmanoasa" împotriva statului. Si, cam atât.

Manuscrisul monografiei a ajuns, în urma cu câtiva ani în arhiva Bisericii din Sacel, iar preotului paroh Ioan Oprisiu i-a venit ideea publicarii acestei valoroase lucrari, vechi de peste 60 de ani (autorul ei decedând, cum spuneam, în 1965).

În textul intitulat "În loc de prefata", pr. Oprisiu scrie: "(...) M-am bucurat ca preot paroh pentru aceasta oportunitate de a cunoaste viata din trecut a satului meu, iar în urma întelegerii cu familia învatatorului Negrescu (n.n. donatoarea manuscrisului) am considerat ca trebuie sa fac tot posibilul ca lucrarea aceasta sa fie publicata. Autorul nu a reusit sa finalizeze, din motive obiective, demersul tiparirii acestei monografii (...)"

De-a lungul timpului, lucrarea în manuscris s-a bucurat de aprecieri favorabile din partea prof. univ. dr.Ioan Lupas (al carui student a fost Liviu Patachi), prof. Nicolae Nistor, fost director al Arhivelor Statului Sibiu, prof. Maria Fanache, fosta presedinta a Comitetului Judetean pentru Cultura si Educatie Socialista Sibiu.

Istoricul Liviu Patachi si-a conceput lucrarea dupa toate regulile genului, utilizând un bogat material bibliografic, lista cuprinzând nu mai putin de 670 de acte, documente, scrisori, reviste, carti, iar textul fiind structurat pe capitole: Asezarea comunei, Trecutul Sacelului pâna la sfârsitul veacului al XIII-lea, Evenimentele în trecutul Transilvaniei pâna la 1918 si Sacelul, Aspecte ale vietii sociale si economice pâna la 1918, Aspecte ale vietii culturale-nationale pâna la 1918, Intelectualii saceleni stabiliti în alte localitati, Un preot care-si cunoaste misiunea. În final, gasim notele bibliografice si anexele, cuprinzând: scrieri de si despre Liviu Patachi, fotografii, câteva date istorice referitoare la Biserica Ortodoxa Româna cu Hramul Sfântul Nicolae din satul Sacel, documente.

Probabil ca daca timpul ar mai fi avut rabdare cu el, Liviu Patachi ar fi continuat monografia cu perioada de dupa 1918 a Sacelului. Poate se va gasi un alt istoric care sa continue istoria acestui frumos sat românesc.