Istoria Comunitatii evanghelice din Bucuresti din Hans Petri
de la inceputuri pana in 1936
Preţ pe bucată:
Lei 29 / € 6,95
Valoare cu TVA: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Taxe poştale
în stoc
Categorie: Bücher
Pagini / Format: 191 S.
Anul apariţiei: 03.05.2018
Editura: Schiller Verlag
Limba: Rumänisch
ISBN: 9783946954231
Istoria comunitatii evanghelice din Bucuresti de Hans Petri a fost reeditata din doua motive: pe de o parte, lipsa de date istorice si, pe de alta parte, marea nevoie de a avea o descriere amanuntita a istoriei comunitatii. Prima editie a monografiei lui Petri a aparut în 1939 la Leipzig (Kommissionsverlag S. Hirzel) în colectia Contributii la cunoasterea germanilor din România, îngrijita de Rudolf Spek. Este, pâna în prezent, ultima lucrare monografica de mare întindere dedicata istoriei acestei comunitati.
În cele patru decenii de slujire fidela a diasporei evanghelice din România, Hans Petri a desfasurat o activitate de cercetare intensa si exemplara. Opera sa completa cuprinde aproximativ 120 de lucrari. Astfel, el a adus o contributie esentiala la studierea diasporei germane evanghelice din Europa de Sud-Est. Trebuie mentionat neaparat ca, în multe domenii, Petri a realizat o munca de pionierat, de exemplu în ceea ce priveste cercetarea vietii comunitare evanghelice în România si Dobrogea si a influentei Reformei asupra principatelor române si a descrierea comunitatilor surori din Europa de Sud-Est si din sudul Rusiei.
Una dintre operele sale cele mai importante este Istoria comunitatii evanghelice din Bucuresti, pe care o reeditam acum. Cartea descrie evolutia comunitatii de la începuturile ei din secolul al XVI-lea si pâna la mijlocul anilor 30 ai secolului XX. Spre deosebire de lucrarile precedente despre istoria comunitatii din Bucuresti (de ex. Willibald Stefan Teutschländer: Istoria comunitatii religioase evanghelice din Bucuresti 1869 resp. 1891), care se limitau la documentele gasite în arhiva comunitatii, lucrarea lui Petri porneste de la necesitatea studierii unor surse noi. Cercetarile sale l-au purtat în arhiva Consistoriului Superior din Sibiu, la colectia de manuscrise a Muzeului Brukenthal, precum si la arhivele de stat din Berlin, Stockholm si Viena. Acest aspect a facut ca lucrarea sa sa fie indispensabila pentru cercetarea ulterioara a comunitatii evanghelice din Bucuresti.
Dr. Daniel Zikeli
Permalink: https://www.buechercafe.ro/artikel.html?nummer=68626