skip to content

Viata lui Ceausescu.

Viata lui Ceausescu. von Livinia Betea, Florin-Razvan Mihai, Ilarion Tiu
Tiranul - Volumul III

Preis pro Stück:
Lei 35 / € 11,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 444 S.; Softcover/Paperback
Erscheinungsjahr: 2015
Verlag: Cetatea de Scaun
Sprache: Rumänisch
ISBN: 7860653728569

Cel de-al treilea volum înfatiseaza evolutia acestui personaj emblematic al secolului XX în perioada 1971-1989. Pe fundalul sfârsitului de razboi rece si a schimbarilor petrecute în lume, despotul bântuit de mesianism deruleaza strategii ale puterii care-l fac din ce în ce mai urât de popor.

O etapa de extrem interes psihosociologic sub aspectul metamorfozei militantului pentru drepturile muncitorilor si aspirant la statutul de ,,fiu iubit al poporului", la despotul cu putere absoluta asupra cetatenilor tarii. Uluitoarea transformare s-a produs pe fondul imploziei ,,lagarului comunist", executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu simbolizând sfârsitul regimurilor comuniste în Europa.

Autorii prezinta si analizeaza fata vazuta si nevazuta de contemporani a unor evenimente si fenomene distincte ale societatii românesti din aceasta perioada precum: relatiile româno-chino-sovietice; pozitia României în CAER si în Tratatul de la Varsovia; afacerile României cu tarile în curs de dezvoltare, angajarea si plata creditelor externe; strategiile de prestigiu si influenta ale secretarului general; reactiile românesti la perestroika sovietica; relatiile Ceausestilor cu ceilalti componenti ai nucleului de decizie în preajma sfârsitului.

Cartea raspunde unor întrebari care s-au pus deseori în ultimul sfert de veac, precum acestea: a copiat sau nu liderul român modelul cultural maoist?; l-au mintit sau nu subordonatii directi în privinta recoltelor record si a crizei populatiei?; de ce si-a asociat nevasta la putere?; de ce-a facut datoria externa si cum a platit-o?; de ce si cum s-au unit sovieticii si americanii împotriva lui?; aveau ori nu Ceausestii bani albi pentru zile negre?; de ce a ramas Nicolae Ceausescu în memoria colectiva a românilor drept cel mai apreciat si cel mai detestat politician român?... si înca altele...

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: