skip to content

Povesti din Cartierul Primaverii
	
Povesti din Cartierul Primaverii

Povesti din Cartierul Primaverii

Povesti din Cartierul Primaverii von Lavinia Betea

Preis pro Stück:
Lei 29 / € 9,90
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 312 p.; Taschenbuch
Erscheinungsjahr: 2010
Verlag: Curtea Veche
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789736699993

Povesti despre fata domestica, umana si blânda a puterii. Descendenti ai membrilor de prim rang ai nomenclaturii comuniste îsi retraiesc momente ale copilariei sau tineretii, în preajma unor figuri pe care omul de rând nu le cunoaste decât din portretele etalate la marile manifestatii oficiale, sau din tribunele congreselor, sau din manualele de istorie recenta. Ele se numesc Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Pantelimon Bodnarenko, Paul Niculescu-Mizil. Vazuti de aproape acesti oameni sunt niste tati, unchi, matusi si bunici ca toti tatii, unchii, matusile si bunicile. Cu atât mai tulburator efectul asupra celui care le-a citit discursurile condamnând fara mila "dusmanul de clasa",sau chiar a suferit consecintele acestui discurs.
Întelegerea comunismului ca regim în care crima se legitimeaza ideologic, iese confirmata din aceasta lectura uimitoare si utila în cel mai înalt grad.
Proiectul Cartierului Primaverii s-a datorat Uzinei de Gaze si Electricitate ca spatiu destinat functionarilor sai. În vremea razboiului, aici si-au închiriat comunistii ilegalisti mai multe case conspirative. Dupa cucerirea puterii, Cartierul Primaverii a devenit sediul demnitarilor comunisti. Aflate în proprietatea Gospodariei de Partid, antrepriza creata dupa model sovietic pentru satisfacerea tuturor trebuintelor materiale ale "celor mai iubiti fii ai poporului", casele cu toate dotarile corespunzatoare le erau repartizate detinatorilor de functii în nomenclatura de partid. Locatarii din Cartierul Primaverii si-au rânduit viata de familie, relatiile si trebuintele dupa exemplul înaintasilor de la Kremlin.
Pentru locatarii din Cartierul Primaverii toate au fost "speciale": ratiile de alimente, policlinicile, spitalul, scolile, paznicii, croitorii, magazinele, statiunile de iarna si vara... Speciale sunt si povestile lor despre fetele nevazute ale puterii.
Din inima cartierului nomenclaturii s-a reconfigurat, în 1989, cercul deciziei si influentei politice. Aceste povesti de viata din Cartierul Primaverii constituie, în fapt, o miniatura a istoriei elitelor politice românesti din ultimii 70 de ani.
Lavinia Betea este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie, si doctor în psihologie la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, sefa Sectiei Istorie Recenta a ziarului Jurnalul National si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: