skip to content

Trecutul este viu

Trecutul este viu von Neagu Djuvara, Filip-Lucian Iorga

Preis pro Stück:
Lei 25 / € 8,50
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 132 S.; 13x20, Taschenbuch
Erscheinungsjahr: 2014
Verlag: Editura: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735043605
Auflage / Bände: Colectia: Portrete in dialog

Orice dialog cu Neagu Djuvara paraseste degraba conventiile genului si devine adevarat taifas, iar astazi putini oameni mai au sansa de a trece prin aceasta experienta a comunicarii. Interlocutorul venerabilului istoric este Filip-Lucian Iorga, deja remarcat în istoriografia româneasca datorita cercetarilor sale de genealogie si de istorie a boierimii române. Asadar, o întâlnire fericita a istoricului care cerceteaza istoria cu istoricul care a trait-o. Un taifas presarat copios cu reflectii despre credinta, destin, copilarie, educatie, rolul elitelor politice si intelectuale, despre rabdarea pe care trebuie sa o aiba doua sau trei generatii pentru a ajunge în chip legitim sa ocupe demnitati în stat. Însa, cum în aceasta carte nu doar biografia lui Neagu Djuvara este interesanta, ci si profesiunea sa de credinta ca istoric si filozof al istoriei, cei doi, odata pusi pe vorba si cautând sa afle adevarul despre obiectivitate si relativizare în studiul trecutului, ajung la concluzia ca istoria este o poveste cu sens, încontinuu reinventata. Astfel, prin cei prezenti, trecutul este întotdeauna viu.

"Oricât ar fi de ocupat si oricât de putine minute ai avea de petrecut în compania lui, Neagu Djuvara nu-ti da niciodata senzatia ca ar fi grabit. El are întotdeauna timp. Poate ca viata sa atât de frumos traita e un argument împotriva zbaterilor si a pripelilor inutile si dizgratioase. Seniorul Neagu Djuvara stie sa paseasca agale, cu fermitate si cu eleganta, fara sa se lase timorat de trecerea timpului. Tinuta lui boiereasca nu e însa orgolioasa, ci plina de smerenie: povestile traite si istoriile scrise l-au învatat pe Neagu Djuvara ca noi, oamenii, suntem tare marunti si ca nimic nu stapânim cu adevarat pe aceasta lume." (Filip-Lucian IORGA)

"Nu exista istorie definitiva, exista doar teorii, iar istoricii pot gasi întotdeauna explicatii noi pentru fapte istorice care au fost deja interpretate în repetate rânduri. Nu numai cantitatea si calitatea vestigiilor cu care lucreaza istoricul se modifica de la o generatie la alta, ci mai ales felul în care întelegem trecutul." (Neagu DJUVARA)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: