skip to content

< Previous article   Next item >

Drumul

Drumul from Luminita Mihai Cioaba
O autobiografie

Price per copy:
Lei 123 / € 30,90
incl. VAT: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Delivery fees

Available

Category: Bücher
Pages / Format: 483 S.; gebundene Ausgabe
Edit year: 2021
Publishing House: Hermannstadt, Neo Drom
Language: Rumänisch
ISBN: 9789739659086

Luminita Cioaba s-a nascut la data de 1 octombrie 1957 în orasul Târgu Carbunesti (judetul Gorj), fiind fiica bulibasei romilor caldarari, Ion Cioaba. Dorind sa-si desavârseasca studiile, s-a opus unei casatorii la o vârsta timpurie (cum este obiceiul la rromii caldarari), proiectata de familia sa. A absolvit Liceul de filologie "Octavian Goga", Scoala Populara de Arta, sectia de Regie si Actorie si apoi Facultatea de Filologie din Sibiu.

Luminita Cioaba este o cunoscuta poeta de limba romani, cartile ei fiind traduse în limbile româna si engleza. A devenit membra a Uniunii Scriitorilor din România.

Dar principala mea preocupare este scrisul. Încerc sa aduc la lumina toata frumusetea sufletului acestui popor minunat pe care oamenii, din necunoastere, l-au marginalizat. Noi nu suntem numai o etnie, suntem un popor întreg. Misiunea mea nu este usoara si, din acest motiv, am publicat volumele de poezie în româna, engleza, germana si în limba romanes. În limba romanes am publicat poeziile tocmai pentru ca rromii au nevoie de cunoastere si de aprofundare a literaturii orale pe care au purtat-o mii de ani în sufletul lor, gen de literatura mult mai pretioasa decît salbele de aur. (...) Întotdeauna m-am mândrit ca apartin acestui popor, m-am mândrit ca sunt tiganca, iar cei din jurul meu m-au apreciat. Pentru cei care nu cunosc foarte bine termenii se simt jigniti ca sunt numiti tigani. Eu folosesc termenul tigan în poeziile mele si consider ca nu este jignitor.

Luminita Cioaba a cules o parte din folclorul tiganilor si l-a prelucrat, în felul în care au facut-o, în secolul al XIX-lea, scriitorii români pentru folclorul românesc.

Una dintre cele mai cunoscute carti ale ei este volumul de nuvele "Tara pierduta", dedicat "celor care si-au dus viata de-a lungul timpului având Cerul acoperis, iarba pamântului rasarind în sufletul drumurilor lungice nu se termina nici Dincolo de Cer", carte publicata în limbile romani, româna, engleza si germana. Povestirile prezinta diferite teme literare din mitologia proprie culturii rrome: povestea neamului în Tiganca si privighetoarea, aceea a macului rosu, a primaverii care e "ziua împacarii" în Crâng de mesteceni, ritualul mesei în satra în Meralda, drumul, cântecul si libertatea în Tara Pierduta si Insula de aur, dragostea în Savia, Blestemul ursului, Floarea de trandafir salbatic, Regina noptii si floarea de piatra.

Poezia mea se adreseaza tuturor celor care iubesc acest gen. Daca reusesc sa daruiesc poezia pe care o port în suflet, si acest dar este primit, este un lucru minunat. Trebuie sa afirm cu mare regret ca astazi, în România, s-a uitat ce înseamna poezia, oamenii nu mai au timp pentru o asemenea preocupare. A fi poet este un lucru extraordinar. Acest har este daruit de la Dumnezeu.

Pe lânga activitatea literara, detine functia de presedinte a Fundatiei Social-Culturale a Rromilor "Ion Cioaba", participa la seminarii si la întâlniri cu organizatiile non-guvernamentale. A editat si conduce revistele "Neo Drom" si "Divano Rromano" în municipiul Sibiu.

Luminita Cioaba a realizat si doua filme documentare: "Lacrimi Rromane" ("Iasfa Romane") - 2006, care prezinta în 52 minute, pe baza marturiilor supravietuitorilor, tragedia deportarii rromilor în Transnistria si "Amintiri din satra".

Similar items that might interest you: