skip to content

< Articol precedent   Articolul următor >

Octavian Smigelschi

Octavian Smigelschi din Alexandru Constantin Chituta
traditie si inovatie în pictura bisericeasca

Preţ pe bucată:
Lei 62 / € 15,68
Valoare cu TVA: 5% (Lei) / 7% (EUR)
plus Taxe poştale

Poate fi comandat/ă

Categorie: Bücher
Pagini / Format: 117 S.; gebundene Ausgabe
Anul apariţiei: 2019
Editura: Hermannstadt, Brukenthalmuseum
Limba: Rumänisch
ISBN: 9786068815558

mit einer engl. und einer deutschen Zusammenfassung

Alexandru Constantin Chituta ne propune o emotionanta întâlnire cu opera pictorului ardelean Octavian Smigelschi. Deloc întâmplatoare, aceasta oferta expozitionala, concretizata printr-o judicioasa selectie de lucrari din creatia artistului, are menirea de a demonstra viabilitatea si actualitatea crezului artistic al lui Octavian Smigelschi, în societatea contemporana.
Noul volum editat si tiparit în conditii grafice exceptionale, intitulat Octavian Smigelschi, traditie si inovatie în pictura bisericeasca, Ed. Muzeului National Brukenthal, 2019, ISBN 9786068815558 se înscrie în munca laborioasa de restituire începuta de Alexandru Constantin Chituta a creatiei pictorului Octavian Smigelschi. Asa cum afirma arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ica jr.: "Alexandru Chituta reuseste si de aceasta data sa ne ofere prin aceasta carte si prin daruierea sa o tema importanta de reflexie. Iar aceasta tema de reflexie tine de momentul istoris de la sfârsitul secolului XIX si începutul secolului XX care a fost marcat de personalitatea artistica a lui Octavian Smigelschi si care priveste spiritul românesc la cumpana dintre secole si cel de al doilea moment care ne priveste pe noi acum la alta cumpanâ si într-un alt mileniu crestin."
Reprezentant de seama al artei românesti de la începutul secolului al XX-lea în Transilvania, cu o solida educatie plastica dobândita în tara si peste hotare, Octavian Smigelschi este un exemplu de constiinta pusa în slujba unui ideal national, iar opera sa ilustreaza convingator dragostea si respectul pentru valorile neamului românesc. În Transilvania el este un deschizator de noi orizonturi artistice, contribuind la constituirea unui stil national în pictura religioasa, prin integrarea simbolurilor emblematice ale culturii traditionale românesti în canonul artei bizantine; se poate afirma ca este promotorul curentului neo-bizantin în Transilvania. Din punct de vedere ideologic, efortul sau se înscrie în amplul curent de înnoire a limbajelor specifice artelor vizuale - pictura, sculptura, arhitectura, arte decorative - care s-au manifestat în toata Romania la începutul secolului al XX-lea.
Prin harul si talentul sau, dublate de o munca asidua pentru identificarea adevaratelor valori identitare - a întreprins nenumarate calatorii de studii prin satele ardelene, banatene, muntenesti si moldovenesti - Octavian Smigelschi descopera adevarul etern al formelor artistice, aflate dincolo de vicisitudinile timpului. Tensiunea dintre sacru si estetic, specifica picturii religioase, se concretizeaza în lucrarile sale printr-un efort permanent catre perfectiune. Esenta simbolica a lucrurilor este exprimata printr-o viziune în care echilibrul si armonia modelului arhetipal al canonului bizantin se întâlneste cu expresivitatea fizionomica umanizata în spiritul Renasterii italiene. Urmând calea tainica a transfigurarii plastice a figurilor Sfintei Fecioare Maria, a Mântuitorului Iisus, a Evanghelistilor, a Arhanghelilor, Serafimilor si Îngerilor, Octavian Smigelschi reuseste sa le umanizeaze expresiile pentru a exprima emotii si trairi omenesti: blândete, duiosie, durere, pace, seninatare, demnitate.
Un alt mesager identitar în creatia lui Octavian Smigelschi îl reprezinta motivele decorative preluate din ornamentica populara a tesaturilor taranesti si a costumului pentru a fi incluse ca embleme nationale în bordurile vesmintelor liturgice, în sculptura jilturilor împaratesti, a stranelor si în chenarele despartitoare ale scenelor iconografice. Cel mai edificator exemplu de pictura realizata în aceasta noua viziune artistica este cel de la Catedrala Mitropolitana din Sibiu si de la biserica din Ciacova, judetul Timis.
Prin întreaga sa opera Octavian Smigelschi a fost un deschizator de drumuri în pictura religioasa din Transilvania, creatia sa fiind o pretioasa componenta a patrimoniului nostru cultural si a identitatii românesti.-Dr. Doina Isfanoni, istoric si teoretician de arta, Cercetator etnolog

Mai multe articole care vă pot interesa: