skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Bucurestii de altadata Vol. II - 1878-1884
Bucurestii de altadata Vol. II - 1878-1884

Bucurestii de altadata Vol. II - 1878-1884
Bucurestii de altadata Vol. II - 1878-1884 von Constantin Bacalbasa

Preis pro Stück:
Lei 45 / € 15,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 380 S.; H: 22.5cm | l: 15cm, Broschiert
Erscheinungsjahr: 2014
Verlag: Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735039257

„Citita pe îndelete, cartea lui Bacalbasa poate deveni un adevarat abecedar de istorie moderna pentru tânarul din generatia Internet, cu conditia ca el sa fie convins ca a privi din când în când înapoi înseamna, paradoxal, a ocoli santul dinainte." (Dan C. MIHAILESCU)

Reluând firul istoriei întrerupt în volumul anterior la finele anului de gratie 1877, cel de-al doilea tom al Bucurestilor de altadata urmareste primii pasi prudenti ai României pe drumul modernizarii. Astfel, capitole precum Intrarea triumfala a armatei române în Bucuresti, Congresul de la Berlin, Din timpul rusilor, Proclamarea regatului si serbarile încoronarii, Cestiunea Dunarii documenteaza, cu amanunte mai putin cunoscute, prefacerile din viata noastra politica pendulând între liberalismul radical si conservatorismul luminat si surprind în prim-plan personajele-cheie ale vremii: Carol I, C.A. Rosetti, I.C. Bratianu, M. Kogalniceanu. Tabloul cuprinzator al sfârsitului de secol XIX bucurestean este completat de episoade dedicate miscarilor studentesti, contrabandei de la barierele orasului, concesiilor de tot felul, santajelor ori scandalurilor la vârf între mai-marii zilei. Presarate cu dibacie gazetareasca de-a lungul cartii, intermezzo-urile mondene vin sa adauge pitoresc relatarii, înviind în tonuri vesele viata de petreceri a unui „Tout Bucarest" sclipitor, cu muzica sprintena si mese copioase.

„Carticica de fata este scrisa fara «stil». Am scris tot asa cum vorbesc: simplu, limpede, precis si fara în?orituri. Am scris pentru ca sa informez si pentru ca lumea sa ma înteleaga. Cel mai frumos stil este acela pe care îl pricepe usor de la cel mai cult pâna la cel mai incult. Scrisul nu este nici un mister, nici o stiinta rezervata priceperii specialistilor, este numai o unealta de reprezentare a cugetarii. Acel scriitor care stie sa redea în chipul cel mai usor de înteles lucrul pe care îl spune, acela este scriitorul cel mai mare. Adaosurile de în?orituri seamana cu acele stucarii care, sub cuvânt de a înfrumuseta, încarca si îngreuneaza. Linia simpla este, în literatura, ca si în arhitectura, cea mai estetica. Negresit, cu conditia ca acel care o trage sa ?e însu?etit de sentimentul artistic. Pornind de la aceasta credinta, am scris paginile ce vor urma, precum spusei, simplu, fara mestesugire cautata, le-am scris, cum se spune, «pe întelesul tuturor»." (Constantin BACALBASA)

„În literatura noastra memorialistica, destul de bine reprezentata în ultimul secol si jumatate, lucrarea lui Constantin Bacalbasa ocupa un loc aparte prin darul autentic de evocator al autorului, care a apelat la o metoda mai putin uzitata atunci când si-a redactat amintirile, sub presiunea saptamânala a secretarului de redactie, care cerea, grabit, «materie». El a urmarit ?rul evenimentelor foiletând sârguincios presa vremii, care i-a oferit cronologia corecta a întâmplarilor relatate, informatii si documente, la care el a adaugat cu darnicie si facând dovada unei memorii prodigioase (daca nu cumva a bene?ciat si de unele însemnari personale) amintiri dintre cele mai diverse, cartea sa, pentru perioada la care se refera, 1871–1914, constituindu-se, într-adevar, într-o cronica colorata si frematând de viata a vechiului Bucuresti." (Tiberiu AVRAMESCU)

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: