skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Sibiul veacului al XVI-lea. Randuirea unui oras transilvanean

Sibiul veacului al XVI-lea. Randuirea unui oras transilvanean von Mária Pakucs-Willcocks

Preis pro Stück:
Lei 39 / € 13,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

bestellbar

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 288 S.; 130 x 200 mm
Erscheinungsjahr: 2018
Verlag: Bucuresti, Humanitas
Sprache: Rumänisch
ISBN: 9789735060961

„Cartea Máriei Pakucs-Willcocks ofera, printr-o analiza minutioasa a documentelor inedite, o radiografie a unui oras alcatuit diferit de cele din tarile romane. De altminteri, acest oras ne fascineaza inca, iar volumul de fata ne poarta intr-o calatorie in lumea aparte a burgurilor transilvãnene. Cititorul este invitat sa patrunda in viata de zi cu zi a sibienilor si sa exploreze fiecare esalon social si politic: familia, vecinatatile, breslele, scoala, Biserica, Sfatul, Cetatea.
Ordinea si disciplina sunt valorile care au guvernat Sibiul premodern si au dus la construirea unui ideal care a ghidat toate actiunile politice: acela al unei comunitati bine ordonate. Pentru atingerea acestui ideal, orasul a fabricat o serie de reguli de buna purtare, adresate tuturor. Autoarea ofera nu numai o analiza a acestor reguli, ci si a modului in care ele au ajuns sa se aplice in mod practic, cu detalii despre reactia comunitatii la orice incercare de transgresare a «moralitatii» impuse.
Citind aceasta carte, am descoperit o lume preocupata de «binele comun», de «buna intelegere», dar si obsedata de ordine si moralitate, asa cum n-am intalnit pe ulitele targurilor moldo-valahe. Am descoperit personaje pitoresti, cum este, de exemplu, judele regal Albert Huet, autor al unor captivante insemnari autobiografice si organizator al unor festivaluri care ne arata Piata Mare a Sibiului cuprinsa de forfota medievala. Fiecare pagina ne aduce mai aproape un oras cunoscut, de multi dintre noi, doar prin vestigiile arhitectonice ale prezentului, si mai putin prin istoria pasionanta care le-a dat nastere." (CONSTANTA VINTILA-GHITULESCU)
Ilustratia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pietei Huet din Sibiu la anul 1520.