skip to content

< voriger Artikel   nächster Artikel >

Biserica si istoria vol I

Biserica si istoria vol I von Danut Dobos, Petru Ciobanu
Rezistenta prin credinta

Preis pro Stück:
Lei 84 / € 28,00
Inkl. Mwst.: 5% (Lei) / 7% (EUR)
zzgl. Versandkosten

auf Lager

Kategorie: Bücher
Seiten / Format: 348 S.; Broschiert
Erscheinungsjahr: 2021
Verlag: Sapientia
Sprache: Deutsch
ISBN: 9786065784529

Cuvânt înainte de ÎPS Aurel Perca

Ca motto pentru prezentarea volumului Biserica si istoria: Rezistenta prin credinta, am ales citatul în limba latina al lui Marcus Tullius Cicero, din De Oratore, care tradus înseamna: "De asemenea, prin ce alta voce, decât cea a oratorului, istoria este martorul timpului, este lumina adevarului, este viata memoriei, este învatatoarea vietii, este vestitorul antichitatii, destinata nemuririi? "
Întâlnim aici celebrul citat, redat deseori pentru a aminti de datoria noastra de a învata din istorie si cu ajutorul istoriei: "Historia magistra vitae est!"
Din pacate, putini se apleaca asupra istoriei si nu este de mirare ca astazi lipsesc reperele morale ale istoriei, în timp ce multi contemporani au pierdut "memoria" trecutului. Un profesor, chiar de istorie, le amintea studentilor sai ca, într-adevar, istoria este învatatoarea vietii, dar ca astazi are putini "studenti" si ca sunt mai putini cei interesati sa afle adevarul din trecut. Si acest lucru este valabil despre o perioada grea prin care a trecut România - si în special Biserica Catolica - în timpul regimului comunist.
Desigur, avem o istorie care înca nu este pe deplin studiata si cunoscuta, dar este bogata în fapte eroice si de martiriu care trebuie sa ne aminteasca de cei ce au "mers înaintea noastra cu semnul credintei" (Liturghia catolica, Canonul Roman) si care, de multe ori, cu propria lor viata, au scris istoria, acest manual din care ar trebui sa sorbim învatatura pentru a avea un viitor mai bun, traind într-un prezent pe care l-a zidit trecutul.
Prezentarea si interpretarea istoriei noastre bisericesti din partea unor cercetatori si istorici sunt importate si au început sa aduca roade, scotând la lumina adevarul istoriei, prin care suntem ajutati sa ne ancoram în trecut pentru a nu-l uita si pentru a putea transmite generatiilor viitoare un exemplu elocvent de verticalitate crestina si civica în fata persecutiilor împotriva crestinilor. În Scrisoarea catre Evrei citim: "Amintiti-va de conducatorii vostri care v-au învatat cuvântul lui Dumnezeu si, meditând împlinirea vietii lor, imitati credinta lor" (Ev 13,7), adevar care nu poate fi limitat strict la "conducatori", ci la toti eroii si martirii credintei, victime ale totalitarismului comunist.
Primul volum din trilogia Biserica ?i istoria, cu subtilul "Rezistenta prin credinta", apare sub egida Departamentului de Cercetare Istorica "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iasi, a Centrului "Biserica si istoria", de pe lânga Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, si a Oficiului Diecezan pentru Cultura, Cercetare, Publicatii si Informatii a Episcopiei de Chisinau. Si daca în citatul de mai sus, Cicero era invocat ca oratorul suprem care transmite istoria corecta, în cazul de fata îi avem pe "oratorii nostri", cercetatorii pasionatii si asidui ai Arhivelor noastre, domnul prof. dr. Danut Dobos si pr. dr. Petru Ciobanu, primul - pentru istoria suferintelor Bisericii Catolice din cele doua dieceze-surori Bucuresti si Iasi, al doilea - pentru Biserica Catolica de "dincolo de Prut", care ne descopera cu atâta pasiune fata necunoscuta a unei Biserici "vechi", dar în acelasi timp "tinere", prin aducerea în "prezent" a faptelor de eroism si de martiriu ale multor contemporani care au trait mult timp lânga noi si în mijlocul nostru.
Felicitari si profunda recunostinta autorilor acestui volum, cu dorinta de a vedea cât mai curând si celelalte volume, care ne vor întregi "memoria" istoriei Bisericii Catolice din tara noastra.
Sfântul Papa Ioan Paul II-lea spunea în Scrisoarea apostolica Tertio Millennio Adveniente (1994): "În secolul nostru (sec. XX) s-au întors martirii, adesea necunoscuti, soldati aproape necunoscuti ai marii cauze a lui Dumnezeu" (nr. 37). Sunt barbati si femei care "l-au urmat pe Cristos în diferitele forme ale vocatiei religioase" (ibid.). "Avem datoria de a nu uita acesti martori cunoscuti sau soldati necunoscuti ai marii cauze a lui Dumnezeu", cum îi numeste Sfântul Ioan Paul al II-lea.
"Biserica - a amintit Sfântul Papa în repetate rânduri - s-a nascut din crucea lui Cristos si a crescut în mijlocul persecutiilor". Asa a fost la început, în Antichitatea romana. A fost la fel si mai târziu. Constatarea lui Tertulian s-a verificat punctual în fiecare persecutie împotriva crestinilor: "Sângele martirilor este samânta crestinilor" (Semen est sanguis christianorum)
De-a lungul secolelor, persecutiile împotriva Bisericii au izbucnit în diferite locuri, iar cei care au crezut în Cristos au suferit cele mai grave torturi si de multe ori si-au dat viata pentru credinta. "Martirologiul Bisericii a fost scris secol dupa secol", afirma Sfântul Ioan Paul al II-lea. El preciza "ca martirii ne vorbesc în limbajul Crucii, în timp ce ne duc înapoi la vremurile în care crestinii erau persecutati. Al lor era un sacrificiu eroic; o mostenire în care "moartea si viata se confrunta într-un duel minunat" (secventa Pastelui). Chiar daca moartea pare sa fi triumfat, ei, martirii si erorii credintei, conform planului divin de mântuire, au suferit din cauza credintei lor, au participat într-un mod exceptional la Crucea lui Cristos. Crucea poarta odata cu interventia sa de moarte trupul lui Cristos, pâna când "totul se va desavârsi". Acest mister continua în istoria lumii. În acelasi mod continua stralucita eliberare ce va fi întotdeauna legata de Crucea Calvarului. Prin aceasta Cruce, Dumnezeu nu va muri niciodata în istoria omenirii!"
Si ce sa spunem despre marea experienta a martiriului din tara noastra, care a caracterizat Biserica Catolica de ambele rituri, romano-catolic si greco-catolic, si care s-a unit cu credinciosii din tarile est-europene în secolul trecut? Persecutati de o implacabila putere ateista, multi martori curajosi ai Evangheliei au "desavârsit" patima lui Cristos în trupul lor (cf. Col 1,24). Adevaratii martiri si eroi ai secolului XX, din timpul persecutiei comuniste, sunt o lumina pentru Biserica si omenire: "Crestinii Europei de astazi si ai lumii, aplecându-se în rugaciune la marginea lagarelor de concentrare si a închisorilor, trebuie sa fie recunoscatori pentru acea lumina a lor: ea a fost lumina lui Cristos, pe care au facut-o sa straluceasca în întuneric", remarca Papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea apostolica pentru al patrulea centenar al unirii de la Brest, pe 12 noiembrie 1995.
"Iubirea nu moare niciodata!" "Noii martiri si eroi ai credintei" au fost rezistenti la toate încercarile de dezumanizare. Amintirea lor nu este o invitatie la victimizarea crestinilor si nici o chemare la un spirit de razbunare. Identitatea Bisericii în lumea contemporana se modeleaza cu apelul la memoria "noilor martiri". Crestinii de astazi trebuie sa participe profund la contradictiile istoriei, tocmai pentru a arata ca "historia magistra vitae est".
Parcurgând paginile acestui prim volum din Trilogia proiectata, constatam cum autorii combina rigoarea stiintifica a istoricului cu pasiunea pentru prezentarea a nenumarati crestini ce au suferit sau si-au dat viata pentru credinta pe meleagurile tarii noastre, cu precadere în Moldova si în Tara Româneasca. Înca de la primele sale pagini, cartea se prezinta ca o fresca între istorie si memorie si ghideaza cititorul într-o calatorie, în multe privinte, necunoscuta si surprinzatoare, catre radacinile crestinismului autohton, motiv pentru a cunoaste bine si fizionomia Bisericii locale.
Cu un capitol-preambul la acest volum, este prezentat un document vechi al Magisteriului Bisericii, o enciclica a Papei Pius al IX-lea, ce stigmatiza masurile pe care statele liberale le-au luat împotriva Bisericii, condamnând toate ideologiile "moderne", de la liberalism la socialism (enciclica Quanta cura, cu adaosul Sillabus-ul erorilor moderne, 1864).
Apoi, autorii ne introduc în "panteonul" noilor martiri si eroi autohtoni ai credintei, fara defecte retorice, între istorie si memorie, cu un stil agil si incisiv, care îl determina pe cititor sa descopere nenumaratii protagonisti ai acestor pagini extraordinare ale istoriei crestine de pe meleagurile românesti. Cartea se bazeaza pe cercetari efectuate asupra surselor prezente în arhivele Bisericii ?i ale CNSAS, care sunt "povestile" despre martorii credintei secolului XX ai Bisericii noastre Catolice.
De fapt, nu este "povestea" unor preoti sau crestini eroi care au suferit sau si-au dat viata pentru Evanghelie, ci a unei adevarate "multimi de martiri si marturisitori". Este o modalitate a citi istoria unui secol care si-a aratat fata inumana, violenta, intoleranta, cumplita, chiar si prin povestea persecutiilor împotriva crestinilor. Acesti martori sunt expresia unei umanitati crestine care a suferit violenta pentru credinta, dar a rezistat blând, umil, nonviolent, dar în acelasi timp puternic. Marea realitate a crestinismului secolului XX, inclusiv pe cuprinsul celor doua dieceze aflate în analiza, dincolo de o complexitate istorica ce nu poate fi usor rezumata, a fost tocmai aceasta "forta umila" a martirilor si eroilor. Este un fenomen de masa care nu poate fi înca evaluat în întregime: oameni obisnuiti, barbati si femei, episcopi, preoti, pastori, calugari/calugarite, laici. Cu adevarat o multime de martiri si eroi!
O lista completa a lor nu este înca definitivata; volumele care vor urma ar putea sa completeze aceasta "galerie" de eroi si martiri. Adesea praful istoriei, uzura vietii de zi cu zi, o cultura a "imediatului" ne fac sa-i uitam. Confruntata cu aceasta uitare, Biserica pastreaza si apara memoria martorilor credintei din timpurile recente, asa cum si-a amintit de secole vechii martiri. Aceasta amintire este solicitanta, pentru ca ne aflam în fata martorilor vii ai inimii credintei crestine. Ei cer sa-si asume si sa accepte mostenirea. Istoriile lor, calatoria lor de credinta trezesc, de asemenea, o mare uimire. Este uimirea în fata unei umanitati care, sustinuta doar de credinta, nu a cedat motivelor de ura si violenta si a asistat la credinta, dragoste, atasament fata de misiune si daruire în slujirea poporului credincios. Este uimirea celor care, în ciuda tuturor, au trait Evanghelia pâna la "capatul puterilor", pâna la ultima suflare.
Autorii au facut acest efort extraordinar de a ajuta cititorul sa-si aminteasca aceasta pagina dureroasa a crestinismului în Biserica noastra locala, povestind "numai povesti de martiriu si de persecutie". Este o carte pusa în slujba amintirii multor barbati si femei care au suferit si au murit în timpul persecutiei comuniste doar pentru faptul ca erau crestini catolici. Mesajul lor vorbeste, prin paginile volumului, celor care cred, dar si celor care nu cred, batrânilor care au trait vremuri triste si au fost colegii multor martiri si tinerilor care nu stiu si pentru care memoria devine istorie.
Parcurgând paginile cartii, apare realitatea unei marturii exceptionale de credinta ce a implicat sute de mii de femei si barbati ucisi pentru ca au apartinut Bisericii. Este un fapt evident al istoriei recente a Bisericii persecutate, care a unit si uneste crestinii din fiecare Biserica si confesiune si este transmis ca punct de referinta al memoriei lor, asa cum apare din cuvintele Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Tertio millennio adveniente (1994): "În secolul nostru (sec. XX)au revenit martirii, adesea necunoscuti, "soldati necunoscuti" ai marii cauze a lui Dumnezeu. Pe cât posibil, marturiile lor nu trebuie pierdute în Biserica". Pentru aceasta, Papa a lansat o invitatie: "Este necesar ca Bisericile locale sa faca totul pentru a nu lasa sa piara memoria celor care au suferit martiriul, adunând documentatia necesara".
Este o lectie pe care ne-o însusim si noi: trecutul nu trebuie uitat, istoria de eroism a credinciosilor nostri din timpurile de trista amintire trebuie sa fie o adevarata "maestra a vietii".
Invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra autorilor si asupra tuturor acelora care vor lua în mâna aceasta carte de învatatura, pentru a gasi în ea modele de credinta si rezistenta fata de noile ideologii ce doresc iarasi sa-l duca pe Dumnezeu pe Golgota, pentru a exclama sus si tare ca "Dumnezeu a murit!".

Bucuresti, 22 februarie 2021
Sarbatoarea Catedrei Sfântului Apostol Petru
ÎPS Aurel Perca
Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti

Diese Artikel könnten Sie auch interessieren: